Händer håller fram mobil med 5g-märke ovanpå.Umlauts senaste mätningar av 5G-näten i Stockholm visar att Telia både har den vassaste dataprestandan och bästa kundupplevelsen. Foto: Ira Lichi/Shutterstock.com

Utmärkelser

I början av juni gjorde det globala mätföretaget Umlaut en analys av prestandan och kundupplevelsen av operatörernas 5G-nät i Stockholm, och med 968 poäng av 1 000 möjliga blev det Telia som placerade sig överst på prispallen. Telia tog även hem segern i samtliga mätkategorier.

Tidigare i somras jämförde mätföretaget Umlaut prestandan och den faktiska kundupplevelsen av Stockholms 5G-nät. Testerna utfördes med bil där upplevelsen av både nätkvalitet och mobila datatjänster analyserades via en 5G-mobil utifrån fyra olika mätkategorier: uppladdning och nedladdning av filer, streaming på Youtube och surf på webben.

Telia tog inte bara hem flest totalpoäng med 968 av 1 000 möjliga, utan blev även segrare i respektive kategori. Telenor kom in på en andraplats med sina 905 poäng, och på plats tre och fyra hittar vi Tele2 och Tre med 902 respektive 891 poäng.

Tester som speglar verkligheten

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, tycker såklart att det är oerhört roligt att se en fortsatt framgång för det nya 5G-nätet som inte bara byggs ut i Stockholm utan även i andra delar av landet. Att resultatet bygger på den faktiska kundupplevelsen och inte på tester i ett labb är enligt Åkesson bara positivt.

– Det här är den faktiska upplevelsen, något som våra kunder med 5G-abonnemang kan uppleva med sina mobiler, säger han i ett pressmeddelande.

Stockholms vassaste prestanda

Umlauts vd för telekommunikation, Hakan Ekmen, säger grattis till Telia som med sitt 5G-nät alltså bevisat att de både har Stockholms vassaste dataprestanda och är den ledande operatören när det gäller kundupplevelsen. Han menar att resultatet är anmärkningsvärt starkt, särskilt med de minst sagt utmanande pandemitiderna i åtanke.

Fler 5G-drivna tjänster att vänta framöver

Enligt Staffan Åkesson öppnar 5G-etableringen upp för nya digitala möjligheter, och han räknar med att få se allt fler 5G-drivna tjänster lanseras under de kommande åren.