Finger pekar upp mot 5g-symbol.Opensignals Sweden Mobile Network Experience Report visar att Tele2 bjuder på den bästa 5G-upplevelsen, medan Tre ger Sveriges bästa 5G-täckning. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Rapporter

Opensignals rapport Sweden Mobile Network Experience Report visar hur väl de svenska operatörerna, och deras tjänster, fungerar inom olika kategorier. Operatörerna delar i flera fall på förstaplatserna, men när det gäller täckningen och upplevelserna i 5G-nätet är det vissa som sticker ut. Tele2 bjuder exempelvis på den bästa 5G-upplevelsen, medan Tre står för den bästa 5G-täckningen. Det skriver Mobil.se.

Via rapporten Sweden Mobile Network Experience Report har Opensignal mellan 1 februari och 1 maj i år undersökt hur bra Sveriges största operatörer presterar på ett antal punkter inom olika kategorier. Och man kan snabbt konstatera att kvaliteten är hög överlag då operatörerna i de flesta fall delar på förstaplatserna.

Men när det gäller 5G är det faktiskt vissa aktörer som sticker ut lite extra.

Tele2 ger bästa 5G-upplevelsen

Huvuvudkategorin för 5G-upplevelser, även kallad 5G Experience, omfattar fem olika punkter, exempelvis upp- och nedladdning och video. Tele2 delar förstaplatsen på samtliga fem punkter och blir således vinnare av hela kategorin. 

Telia landar på en andraplats i 5G Experience-kategorin med delad vinst på fyra av fem punkter. Telenor och Tre har två delade vinster var i denna kategori.

Tre har Sveriges bästa 5G-täckning

När det gäller täckningen i 5G-nätet är det däremot Tre som presterar allra bäst, enligt rapporten. Telia landar på plats två, Telenor på plats tre med Tele2 precis bakom sig på plats fyra.

Tre och Telenor har bästa täckningen överlag

Man har även undersökt operatörernas täckning i samtliga nätverk, alltså inte bara i 5G. Och även här visar Tre, kanske lite överraskande, framfötterna och delar vinsten med Telenor. På plats tre hittar vi Telia och även i denna kategori hamnar Tele2 på en fjärdeplats.

Du som vill veta hur undersökningen har gått till och läsa mer om de olika kategorierna hittar rapporten hos Opensignal.