internetkablar ikopplade i routerUnder 2019 har det skett en tydligare prisutveckling för fast bredband än för mobilt bredband, enligt PTS. Foto: sirtravelalot/Shutterstock.com

Rapporter

Fast bredband 100/10 har en mediankostnad på 270 kronor i månaden. Köper du ett abonnemang med högre hastighet får du dock betala betydligt mer än föregående år. Det skriver PTS om 2019 års rapport över hur bredbandspriserna utvecklades under det gångna året.

PTS har tagit fram månadskostnaderna från olika tjänsteportaler, där kunder kan välja bredbandsabonnemang från olika operatörer. I månadskostnaden har PTS också räknat med nätavgifter och andra avgifter som kan tillkomma till abonnemanget.

Rapporten konstaterar att det är större prisskillnad mellan operatörerna inom tjänsteportalerna, än hur prisspridningen ser ut över landet i stort.

270 kronor mediankostnaden för fast bredband

Mediankostnaden för fast bredband beräknas vara 270 kronor i månaden. Det är en viss minskning från fjolårets undersökning, som dock omfattade färre tjänsteportaler än årets upplaga.

Detta beräknas utifrån abonnemang med nedladdningshastighet på 100 Mbit/s och uppladdningshastighet på 10 Mbit/s. Kostnadsspannet för sådana abonnemang var 121–544 kronor i månaden.

Bredband 100/100, det vill säga bredband med samma uppladdningshastighet som nedladdningshastighet, hade en mediankostnad på 326 kronor i månaden, vilket är en ökning med 19 kronor från 2018. För abonnemang med 1 Gbit/s var kostnaden betydligt högre, nämligen 728 kronor i månaden jämfört med 625 kronor året innan.

Inga större prisskillnader för mobilt bredband

När det gäller mobilt bredband var lägstapriserna i princip desamma som 2018. Bara abonnemang med 400 Gbyte hade ökat med cirka 50 kronor i pris.

Priset på abonnemang med högre datamängder, mellan 60 och 200 Gbyte, hade dock sjunkit ganska mycket.

Prisvärt att köpa mobilabonnemang med mer data

Även för mobiltelefoni var lägstapriserna relativt oförändrade. Abonnemang med obegränsad data hade ett lägstapris på 499 kronor, och 100 Gbyte-abonnemang på 349 kronor.

Dock ökade lägstapriset för abonnemang med mindre mängd data. Antalet abonnemang med liten datamängd har också blivit betydligt färre under de senaste åren. PTS konstaterar att priset per Gbyte blir mindre ju mer mobildata som ingår i abonnemanget som kunden köper.

De billigaste abonnemangen 2019 stod lågprisoperatörerna för, det vill säga Comviq, Halebop, Hallon, Fello och Vimla. Com Hem hade dock det billigaste abonnemanget med obegränsad data.