Vy över lysekil med vattnet i förgrunden.Lysekil är en av alla de svenska semesterorter som nu har fått tillgång till Tres höghastighets-5G. Foto: Frank Bach/Shutterstock.com

Lanseringar

Tres 5G-resa går vidare och nu kan flera av Sveriges mest välbesökta semesterorter sälla sig till skaran som nu har tillgång till operatörens höghastighetsnät. Detta gynnar givetvis turisterna som vill kunna koppla upp sig under semestern, men även bofasta och fritidshusägare som kanske hellre vill ha mobilt bredband än fiber hemma.

I maj lanserade Tre höghastighets-5G i flera av landets största städer och meddelade då att nästa steg bland annat var att rulla ut det nya snabba nätet på populära turistorter.

Sagt och gjort, för nu har till exempel Borgholm, Båstad, Grebbestad, Hunnebostrand, Kungshamn/Smögen, Lysekil, Strömstad, Tylösand och Sweden Rock-värdstaden Norje tillgång till operatörens höghastighets-5G.

Gynnar både turister, stugägare och bofasta

5G-lanseringen kommer inte bara gynna turistande Tre-kunder utan även de som bor eller har fritidsboende på någon av de orter som omfattas. Det är ju inte alla som kan eller vill dra in bredband via fiber till bostaden, och enligt Tre kan deras mobila bredband via 5G-nätet då vara ett bra alternativ.

Under optimala förhållanden ska man kunna nå upp över 1 000 Mbit/s med Tres 5G-bredband, men normalhastigheten ligger någonstan mellan 200 och 600 Mbit/s. Värt att nämna är att man även behöver utrustning och enheter (det vill säga router och laptop eller mobil) som klarar så höga hastigheter.

Mobilnätet användes 63 procent mer under 2021 än under 2020

Under 2021 ökade streamingen i Tres mobilnät med 63 procent jämfört med 2020 som i sin tur bjöd på en 47-procentig ökning jämfört med året innan dess. En riktigt peak i nätanvändningen brukar man kunna notera under sommarmånaderna, vilket kanske inte är så konstigt då många är ute och reser och lyssnar på musik och streamar via mobilnätet i stället för via wifi.

Det höga trycket ökar kraven på ett snabbt och stabilt nät, vilket Tre nu säger sig kunna erbjuda sina kunder tack vare utbyggnaden av 5G och moderniseringen av det befintliga 4G-nätet.