karta arjeplogNu står det klart att Telia kommer ansvara för bredbandsutbyggnaden i Arjeplog kommun. Foto: SevenMaps/Shutterstock.com

Nyheter

Bredbandsutbyggnaden i Arjeplog kommun har dragit ut på tiden, men nu har man genom ett avtal med Telia satt bollen i rullning. Från och med den 18 juni blir kommunens stadsnät en del av Telia, som med hjälp av länsstyrelsen ska etablera ett snabbt och framtidssäkert bredband i kommunen.

Från och med den 18 juni blir Arjeplog kommuns stadsnät A-Net en del av Telia. Aktörerna har nämligen just ingått ett avtal som innebär att Telia ska ansvara för kommunens bredbandsutbyggnad. Till sin hjälp har operatören länsstyrelsens bredbandsstöd.

Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt ser väldigt positivt på samarbetet med Telia, och att man har lyckats utforma ett avtal som även är ekonomiskt försvarbart. Många i kommunen är nu glada över att bredbandsutbyggnaden äntligen kan ta sin början.

En kombination av fiber och fast bredband

Bredbandsutbyggnaden ska utföras genom att kombinera bredband via fiber och fast bredband via mobilnätet. Enligt Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, är Arjeplogs stadsnät stabilt och av god kvalitet, vilket man nu kommer kunna dra nytta av. Han menar att det krävs lite nya tankesätt om Sverige ska ha en chans att nå sina bredbandsmål, och även klara utmaningarna på landsbygden. Bland annat behöver man fokusera mer på effektiv användning av resurserna, som till exempel en kombination av fiber och trådlös teknik.

– Arjeplog säkerställer nu en snabb och framtidssäker uppkoppling som är avgörande för att boende och företag ska kunna fortsätta att växa i Arjeplog kommun, säger han i ett pressmeddelande.

Erbjuder uppkoppling till privatkunder och företag

Under 2020 och 2021 kommer Telia erbjuda bredbandsuppkoppling till både privatpersoner och företagskunder i Arjeplogs kommun. De som redan är uppkopplade mot Telias öppna nät kommer inte att beröras av ägarbytet. Enligt Telia förändras varken pris eller tjänst.