Hand som håller i en smartphone med en 5G-symbol ovanför och flera andra illustrationer som visar vad man kan använda 5G till.Nu har 5G-nätet börjat rullas ut i flera städer runt om i landet. Men det är få som vet hur det verkligen fungerar. Foto: 24Novembers/Shutterstock.com

Nätverk

Svenskarnas intresse för 5G är tämligen svalt. Endast en tredjedel av den svenska befolkningen vet skillnaden mellan 5G och 4G, skriver Di Digital.

Tele2, Telia och Tre marknadsför just nu sina 5G-nät. Men enligt en Sifoundersökning som Tre låtit göra vet två tredjedelar knappt vad skillnaden är mellan 4G och 5G, och intresset för att byta upp sig är tämligen svalt. Det kommer att dröja två till tre år innan majoriteten av mobilanvändarna byter till 5G enligt Sifos undersökning, där 1 200 personer medverkade.

Stor uppmärksamhet kring 5G-nätet men svalt intresse hos gemene man

Uppmärksamheten kring 5G har varit väldigt stor och enligt Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, har det till större delen handlat om spännande applikationer för företag och framtida samhällsfunktioner. För gemene man saknas dock den där riktiga dragningskraften. 

– Den här undersökningen bekräftar det vi trott, att det inte är nu vi behöver vara bäst utan att vi har tid på oss bygga ut nätet brett, säger Per Stigenberg.

I dag ligger Tres 5G-nät på frekvenser som även används för 4G men skillnaden ligger i hårdvaran som finns i basstationerna som är redo för 5G. 

Två tredjedelar kan inte skillnaden mellan 4G och 5G

Under hösten auktionerar Post- och telestyrelsen ut frekvenser i 5G-nätet, och det är efter det som Tre kommer att kunna erbjuda den bandbredd som allmänheten anser vara det riktiga 5G.

Men kunderna verkar ändå inte ha någon uppfattning om skillnaden. Enligt Sifoundersökningen svarde två tredjedelar att de inte riktigt vet vad skillnaden är mellan 4G och 5G.

Bara en procent har gjort ett akivt val och bytt till 5G

Endast en procent av de tillfrågade svarade att de har gjort ett tekniskt byte till den nya mobiltekninken. Så många som 69 procent av de tillfrågade var tveksamma eller mindre intresserade av att byta till en 5G-mobil nästa gång de byter telefon. 

58 procent av de som uppgav att de har god kännedom om 5G tror att det nya nätet kommer att användas av den svenska allmänheten inom två till tre år. Vilket stämmer bra överens med Tres egna prognoser. Personer kommer dessutom troligtvis inte att behöva välja 5G aktivt utan det kommer ske per automatik.