Hastighetsmätare 5GTelenor meddelar att operatören slagit hastighetsrekord i sina pilottester. Foto: tum3123/Shutterstock.

Operatörsnyheter

Telenor har under det senaste året varit ledande i Sverige när det kommer till pilottester av 5G. Nu har operatören nått rekordhöga hastigheter i ett av dessa tester, skriver de i ett pressmeddelande. Telenor planerar att börja rulla ut 5G-nätet nästa år, samtidigt som de även uppgraderar sitt 4G-nät.

1,7 Gigabyte per sekund. Det är den hastighet som Telenor rapporterar efter sin 5G-pilot i dag på förmiddagen. Hastigheten är den högsta som hittills har uppmätts i ett 5G-test i Sverige.

Testet genomfördes på Telenors kontor i Solna, med deras 3,5 GHz-band.

Telenor har genomfört flera 5G-piloter

Pilottestet är ett av flera som Telenor har genomfört det senaste året. I september genomförde de Skandinaviens största pilottest av 5G, och Telenor var också först i Skandinavien med att göra 5G-piloter när de inledde sitt första test för ett drygt år sedan.

De tekniska erfarenheterna från dessa tidigare tester har varit till hjälp när de nu har slagit hastighetsrekordet för 5G. Det menar Andres Suazo, som är nätexpert på Telenor. Han säger också att de tar med sig dessa lärdomar i de piloter som kommer att genomföras under 2020.

– Jag är glad över att vi har kommit upp i dessa hastigheter som inte setts tidigare i Sverige, kommenterar Andres Suazo i operatörens pressmeddelande.

5G-nätet ska rullas ut under nästa år

Telenors plan för nästa år är att börja bygga ut ett rikstäckande 5G-nät, först i storstäderna och sedan vidare till de större sommar- och vinterorterna. Tusentals nya basstationer kommer att komma upp runtom i landet, och totalt sett kommer mobilnätet att byggas ut med ungefär 60 procent.

Samtidigt satsar Telenor också på att investera i sitt befintliga 4G-nät. Uppgraderingar ska göra att även det nätet får högre kapacitet och att användarna får högre upplevd hastighet på sitt nät. 4G-nätet delar Telenor med en annan operatör, Tele2, och detta arbete görs därför inom ramen av deras samarbetsavtal.