hand med mobil med wifi-ikon överSnart är det dags för den nya trådlösa standarden att göra entré. Wifi 6E ska enligt uppgift vara både snabbare och säkrare än sin föregångare wifi 6. Foto: antstang/Shutterstock.com

Nätverk

Om du vill undvika att koppla upp dina enheter på 4G- eller 5G-nätet kan du i stället ansluta mobilen, surfplattan eller datorn till ett trådlöst nätverk, även kallat wifi. I dagsläget är det wifi-6 som är standard, men snart är det dags för wifi 6E att lanseras på bred front. Fördelarna? PC för alla reder ut begreppen.

För att koppla upp dig mot internet kan du antingen ansluta via mobil uppkoppling eller ett trådlöst nätverk. Är du ute efter att komma så billigt undan som möjligt är det senare alternativet vägen att gå.

Den trådlösa standarden, wifi även kallat, har funnits i olika versioner genom åren och den nuvarande går under benämningen wifi 6. Snart är det dock dags för den ännu vassare varianten wifi 6E att göra entré.

Skillnaden mellan wifi 6 och wifi 6E

Precis som PC för alla påpekar så kan man se wifi 6E som en utökad version av wifi 6, där E:et står för ”enhanced” eller ”extended”. En stor skillnad mellan varianterna är att wifi 6E ger stöd för 6 GHz-bandet, medan man tidigare har begränsats till 2, 4 eller 5 GHz. Eftersom trafiken i 6 GHz-bandet inte är lika omfattande är risken för stopp och störningar betydligt mindre med wifi 6E.

Upp till 25 procent snabbare än wifi 6

Wifi 6 och wifi 6E har båda en topphastighet på 9,6 Gbit/s, men i ärlighetens namn är det rätt svårt att nå upp till så höga nivåer. Det mindre trafikerade 6 GHz-bandet kan dock göra det lite lättare att komma upp i maxhastigheten.

Oberoende tester visar att wifi 6E ska kunna erbjuda upp till 25 procent högre hastigheter än sin föregångare, förutsatt att både utrustningen och nätverksmiljön har stöd för det såklart.

Högre säkerhet med wifi 6E

Enligt PC för alla kan wifi 6E även erbjuda lite mer när det gäller säkerhet. Det nya protokollet WPA3 ska göra det betydligt krångligare för obehöriga att ta sig in i ditt nätverk.

Ytterligare en fördel med wifi 6E är att kretsarna drar mindre energi än wifi 6, vilket innebär att batteritiden i nyare mobiler, surfplattor och laptops optimeras. Bra va?

Detta behöver du för att kunna använda wifi 6E

För att du ska kunna använda wifi 6E behöver du både en router och en enhet, mobil, surfplatta eller dator, som har stöd för den nya vassa trådlösa standarden. Just nu är utbudet av wifi 6E-kompatibla prylar kanske inte jättestort, men du kan räkna med att allt fler kommer dyka upp på marknaden framöver.