5g-master i soluppgång med 5g-symbol i förgrundenMed ytterligare 100 MHz i 3,5 GHz-bandet kan Telenor nu erbjuda riktiga 5G-hastigheter på totalt 37 svenska orter. Foto: sarayut_sy/Shutterstock.com

Nätverk

Under den omtalade 5G-auktionen som ägde rum tidigare i veckan kammade Telenor hem 100 MHz spektrum i det eftertraktade 3,5 GHz-frekvensbandet. I går aktiverades det tilldelade spektrumet, vilket innebär att Telenorkunder på 37 svenska orter nu kan 5G-surfa i hastigheter på över 1 Gbit/s.

Redan i oktober förra året lanserade Telenor ett relativt omfattande 5G-nät i de centrala delarna av Stockholm, då med hjälp av 80 MHz spektrum på 3,5 GHz-bandet. Något senare kunde operatören aktivera sitt 5G-nät på ytterligare 36 orter genom ett förvärv på 40 MHz i samma frekvensband.

Efter tisdagens 5G-auktion gick Telenor hem med ytterligare 100 MHz i det hett eftertraktade frekvensbandet, och spektrumet aktiverades på en gång. Därmed kan Telenors kunder på totalt 37 orter runt om i landet koppla upp sig och 5G-surfa i hastigheter på över 1 GBit/s.

Stort fokus på storstäder och sommar- och vinterorter

Telenor Sveriges mobilnätschef Andres Suazo ser mycket positivt på företagets utveckling när det gäller femte generationens nätverk. Han är glad över att de har kunnat komma i gång med sin omfattande lansering av 5G-nätet, som i ett första steg fokuserar på landets storstäder och välbesökta sommar- och vinterorter.

99,9 procent av befolkningen ska ha tillgång till 5G år 2023

Telenor har inga planer på att stanna upp i sin 5G-resa, utan satsar stort på att bygga ut nätet till ännu fler svenska orter. Vid slutet av 2023 ska 99,9 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till operatörens 5G-nät, vilket innebär en utbyggnad på cirka 60 procent.

Men det är inte bara 5G-nätet som kommer stärkas och byggas ut under de kommande åren. Som en del i arbetet ska även 4G-nätet förbättras och byggas ut, vilket kommer ske inom ramarna för partnerskapet med Tele2 och det gemensamma nätbolaget Net4Mobility.