telenors vd kaaren hilsen och svenska flaggan med 5g-symbolTelenor är nu klara som budgivare i PTS 5G-auktion. Enligt företagets vd Kaaren Hilsen är det en viktig milstolpe på 5G-resan. Foto: Pressbild/Telenor och Anton_Medvedev/Shutterstock.com

Nätverk

Den 10 november äger Post- och telestyrelsens omtalade 5G-auktioner rum, och nu har fyra aktörer blivit godkända som budgivare. En av dessa är Telenor, som genom samarbete med Tele2 bildar Net4Mobility. Siktet är inställt på omfattande nätutbyggnad och att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G senast 2023.

Om bara några veckor är det äntligen dags för Post- och telestyrelsens omtalade auktioner av de så kallade ”riktiga” 5G-frekvenserna, där tillstånd i 3,5 och 2,3 GHz-banden ska delas ut. Ansökningsvillkoren har varit skarpa och processen omfattande, men nu har PTS presenterat fyra godkända budgivare. En av deltagarna är Telenor i nätsamarbete med Tele2 (Net4Mobility) – en sammanslagning som även skapat ett gemensamt och rikstäckande 4G-nät.

Lanserar 5G i Stockholm i slutet av oktober

Telenor Sveriges vd Kaaren Hilsen menar att det betyder otroligt mycket att man nu blivit godkända som budgivare i auktionen. Hon beskriver det som en milstolpe, ett delmål på den minst sagt spännande 5G-resan. Vid år 2023 satsar man på att kunna erbjuda 5G till 99 procent av Sveriges befolkning.

– Vi lanserar 5G i Stockholms innerstad redan i slutet av denna månad och planerar en massiv nätutbyggnad med tusentals nya basstationer, vilket kommer att ge bättre täckning, högre kapacitet och snabbare uppkoppling för kunder över hela landet, säger Kaaren Hilsen i ett pressmeddelande.

Nya krav på leverantörer

Säkerhetsfrågan är central i utbyggnaden av 5G i Sverige, och PTS har nu presenterat nya krav gällande operatörernas leverantörsval. För core-nätet, det vill säga nätets centrala delar, har Telenor valt att jobba med Ericsson och Nokia, men beslutet om vilka leverantörer som är aktuella för utbyggnaden av radionätet för 5G ligger fortfarande på förhandlingsbordet.

Kaaren Hilsen berättar att processen pågår för fullt, och att man nu analyserar PTS nya krav i helhet.