Tre tjejer och två killar sitter på en filt på en gräsmatta framför ett tält och surfar på sina mobiler.I Sverige är vi beroende av digitala plattformar och allra helst under semestertider, vilket kan leda till att surfen kan ta slut ganska snabbt. Men för att alla ska ha tillgång till internet kan man dela på surfen för att maxa internetanvändandet för hela sällskapet. Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Nätverk

Ett bra mobilnät är ett måste när man är ute och reser, speciellt om man vill kunna titta på tv. 4G-nätet gör det möjligt att streama tv-program oavsett var du befinner dig, men det finns lite tips på vad du kan göra för att maxa streamingen ytterligare, skriver Husbil & Husvagn.

Bra uppkoppling är ett måste, speciellt på semestern när vi är ute och reser och vill kunna streama program till tv:n i husbilen eller husvagnen. 4G-nätet gör det möjligt att streama program direkt till tv:n var du än befinner dig. Telenors nätexpert, Magnus Österholm, tipsar om hur du kan maxa streamingen på resan.

Tips! Läs gärna vår sida om hur du kan skaffa bredband till husbilen eller husvagnen.

Dela på surfen

Om det finns någon i sällskapet som man reser med som har extra surf kan man använda den personens mobil som acceesspunkt och dela den personens surf med de andra i sällskapet. Mobiltelefonen kan då liknas vid en router som de andra kan ansluta till.

Du kan internetdela oavsett om du har en Android- eller Apple-telefon. Du hittar alternativet internetdelning under inställningar.

Köp en billig router 

Ett smidigt sätt att maxa streamingen är att köpa en billig router i en teknikaffär och sätta in ett extra simkort från din mobiloperatör. Genom att köpa en billig router som du tar med dig har du skapat ett digitalt hemmanätverk. Nu kan du enkelt ansluta din Chromecast eller Apple TV. Du kan även koppla upp din Xbox eller Playstation via 4G-nätet genom att internetdela från mobiltelefonen.  

Använd en flaggstång

Om det är dålig täckning där du är kan du använda högsta punkten för att förbättra täckningen. Placera mobilen på den högsta punkten, till exempel på taket. Om det finns en flaggstång i närheten kan du hissa upp mobiltelefonen i den. Men slå på internetdelningen först och glöm inte att ta in telefonen om det ser ut att bli regn.

Glöm inte att ta med ett extra batteri

Det drar mycket batteri att titta på film när skärmen är tänd och det måste laddas ner data hela tiden. Ett tips är att minska på ljusstyrkan och använda ett extra batteri. I dag finns det många bra och prisvärda extrabatterier att köpa. Det kan vara bra säkerställa att man har tillräckligt med batterier inför resan. 

Ladda ner filmer

Inför resan är det bra om man kan ladda ner filmer eftersom man kan hamna i områden som saknar internetanslutning. Populära streamingtjänster har ofta ett offline-läge där du kan ladda ner film som du kan titta på även om du saknar internetanslutning. Om du redan befinner dig på resande fot kan du testa att ladda ner filmer i köpcentrum eller på något café eller någon restaurang som har gratis wifi.