Det finns tre olika lösningar för att få bredband i husbilen eller husvagnen. Du kan skaffa ett mobilt bredband, internetdela från din telefon eller skaffa ett extra simkort till ditt mobilabonnemang. Vilken lösning som är bäst för dig beror lite på hur du ska använda bredbandet. I den här artikeln förklarar vi vad du ska tänka på när du skaffar bredband till husbilen eller husvagnen.

Skaffa ett mobilt bredband för husbil eller husvagn

Ett mobilt bredband skulle vi säga är det säkraste och mest stabila sättet att använda bredband i husbilen och husvagnen, åtminstone om du även skaffar en router. En router är nämligen i allmänhet bättre på att fånga upp mobilsignalerna än en mobiltelefon är. En annan fördel med en router är att flera enheter kan använda bredbandet samtidigt.

Tycker du att det känns svårt att bestämma vilken surfmängd och operatör du ska välja? Här nedanför går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer bredband till din husbil eller husvagn.

Att tänka på när du väljer mobilt bredband till husbil och husvagn

 • Surfmängd. Hur mycket surf du behöver beror helt på hur mycket du tror att du kommer använda internet. Fundera på hur länge du ska resa och vad du ska använda bredbandet till. Att till exempel streama film och musik drar mer surf än att surfa på webbsidor och kolla mejlen.
 • Täckning. Eftersom du kommer resa runt med husbilen är det extra viktigt att se till att du väljer en operatör som har bra täckning där du kommer röra dig. Vill du ha garanterat bra täckning i hela landet bör du välja Telia, som har bäst täckning i landet enligt flera undersökningar. Titta på täckningskartorna för de operatörer du är intresserad av.
 • Utomlandsanvändning. Vill ni använda bredbandet utomlands är det viktigt att kolla upp att bredbandet går att använda i andra länder. De allra flesta mobila bredbanden fungerar bara i Sverige. Vi summerar de bredband som kan användas utomlands här nedanför.

Operatörer vars mobila bredband fungerar utomlands

De flesta mobila bredbanden fungerar bara i Sverige, men det finns några som fungerar i andra länder också. I skrivande stund är det nedanstående bredband det gäller.

 • Tre BredbandFlex (fungerar i EU/EES)
 • Telenor (20 GB i EU/EES och Thailand)
 • Fibio (50 GB i EU/EES)

Det finns flexibla mobila bredband

Några operatörer har tagit fram flexibla mobila bredband som passar perfekt om man bara behöver bredbandet kortare perioder. Om du till exempel bara ska resa med husbilen eller husvagnen under någon vecka på sommaren är det ju onödigt att betala för en hel månad.

Tre BredbandFlex

Med Tres BredbandFlex betalar du beroende på hur mycket du använder bredbandet. Använder du inte bredbandet alls kostar det 19 kronor i månaden, och maxpriset för obegränsad surf är 549 kronor i månaden. En stor fördel med det här abonnemanget är att det även fungerar i EU/EES.

En nackdel med Tre är dock att de inte har så bra täckning i norra Sverige och på landsbygden. Om du planerar att resa i sådana områden kan det alltså vara bättre att välja någon annan operatör.

Tre BredbandFlex
 • Betala utifrån hur mycket du använder bredbandet
 • Surfa i EU/EES
 • Stöd för 5G+ – surfa i upp till 1000 Mbit/s

Chili Mobil Stugbredband

Chili Mobil har ett flexibelt mobilt bredband som de kallar för stugbredband, men det går ju lika bra att använda i husbilen eller husvagnen. När du tecknar bredbandet betalar du en engångskostnad på 295, men därefter får du fri surf för bara 19 kronor per dag. Du kan starta och stoppa abonnemanget när du vill.

En sak som är bra att tänka på är att Chili Mobil använder Tres nät, som har sämre täckning på landsbygden och norra Sverige.

Chili Mobil Stugbredband
 • Fri surf för 19 kr/dag
 • Starta och stoppa när du vill
 • Rabatt på tillhörande router

Att tänka på när du väljer router

Det finns två olika typer av routrar som du kan använda till ett mobilt bredband: stationära och trådlösa routrar. Stationära routrar kopplas in i ett strömuttag. De ger i allmänhet en mer stabil uppkoppling än trådlösa routrar.

Vill du skaffa en stationär router är det viktigt att du kollar upp att routern kan kopplas in i ett 12 V-uttag om du har husbil. Vanligtvis är det 230 V i strömuttagen i Sverige, så de flesta routrarna är anpassade efter det.

Tänk på! I och med att mobilsignaler blockeras av väggar kan du behöva köpa en extern antenn som du antingen placerar på taket eller inne i husbilen/husvagnen. Då kommer routern lättare ta upp mobilsignalerna.

Trådlösa routrar är oftast mindre än stationära och drivs via ett batteri som går att ladda. Fördelen med en sådan router är att den är lättare att ta med sig. Nackdelen är att den kan ha svårare att ta upp mobilsignaler.

Internetdela från din telefon

Ett alternativ till att skaffa ett mobilt bredband är att internetdela från din mobiltelefon. Man kan då säga att din telefon blir som en router.

Beroende på hur mycket surf som ingår i ditt mobilabonnemang kan du då behöva vara vaksam på hur mycket du använder internet, så att surfen inte tar slut. Men har du ett abonnemang med fri surf är ju det inget problem.

Fördelen med den här lösningen är att det inte krävs någon ytterligare utrustning. Däremot kan det vara svårt för telefonen att ta upp mobilsignalerna när du är inne i husbilen eller husvagnen. Är täckningen dålig i området du befinner dig i kan det därför vara svårare att komma ut på internet.

Skaffa ett extra simkort till ditt befintliga mobilabonnemang

Vissa operatörer erbjuder extra simkort som tilläggstjänst om du har ett mobilabonnemang hos dem. I så fall kan det också vara en lösning för att kunna surfa i husbilen eller husvagnen. Då kan du sätta in simkortet i en router eller till exempel en surfplatta.

Den här tjänsten fungerar lite olika hos olika operatörer. Hos vissa går det bara att surfa med det extra simkortet, medan det hos vissa även går att ringa och sms:a med det. Hos vissa delar det extra simkortet på surfen i ditt abonnemang och hos vissa får simkortet en egen surfpott.

Är du intresserad av den här lösningen behöver du kolla upp med din operatörer hur det fungerar hos just dem.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi gått igenom tre olika lösningar för att få bredband i husbilen eller husvagnen:

 • Skaffa ett mobilt bredband
 • Internetdela från mobiltelefonen
 • Skaffa ett extra simkort

Vi hoppas att den här texten har varit till hjälp och att du hittar en lösning som passar dina behov. Och som sagt kan du enkelt jämföra mobila bredband hos oss.

Vanliga frågor om bredband till husbil och husvagn

Hur får man wifi i husbilen eller husvagnen?

Det bästa och enklaste sättet att få wifi till husbilen är att skaffa ett mobilt bredband. Besök gärna vår sida om mobilt bredband, där du enkelt kan jämföra de alternativ som finns.

Kan jag använda vilken router som helst i husbil eller husvagn?

Vill du ha en stationär router, det vill säga en som kopplas in i strömuttaget, kan du inte använda vilken router som helst. Du måste se till att routern kan kopplas in i 12 V-uttaget. Har du tänkt att skaffa en trådlös router bör det dock inte finnas några begränsningar.

Vad kostar wifi i husbil?

Ett mobilt bredband till husbilen kan kosta från 50–500 kronor beroende på vilken surfmängd och operatör du väljer.