Router med blomstermotiv står på bänk framför växt.Konstnären Karin Ohlsson har handmålat tre routrar med olika motiv som ska inspirera svenskarna att plocka fram sina undangömda enheter och låta dem ta plats i hemmet. Foto: Tre Sverige

Undersökningar

En ny Novusundersökning initierad av Tre visar att 4 av 10 svenskar gömmer undan sina routrar där hemma, till stor del på grund av att man helt enkelt inte gillar utseendet. Men enligt Tre kan en dålig placering av routern minska mottagningen med upp till 50 procent och med andra ord försämra bredbandsupplevelsen.

I undersökningen uppger som sagt 4 av 10 svenskar att de placerar sina routrar där de inte syns, och trenden är tydligast bland unga. I åldersgruppen 18–34 år uppger över hälften av de tillfrågade att de gömmer sina routrar, framför allt på grund av att de inte gillar routerns utseende.

Men att gömma routern, till exempel i ett skåp eller under tv-bänken, kan leda till att mottagningen försämras med upp till 50 procent.

Riskerar att gå miste om en bra bredbandsupplevelse

Enligt Sara Milovanovic, produktchef på Tre Sverige, riskerar man helt enkelt att gå miste om en bra bredbandsupplevelse när routern göms undan. Hon tillägger att signalstyrkan också kan påverkas av hur huset är byggt, och tipsar om att komplettera med en mesh-enhet (en slags wifi-förstärkare) om man märker att uppkopplingen är sämre i vissa delar av hemmet.

Tänk på det här när du placerar din router: Tre ger sina bästa tips

  • Sätt routern i eller nära ett fönster (gärna på hög höjd) för att optimera uppkopplingen.
  • Ta reda på var närmsta mobilmast är och rikta routern åt det hållet.
  • Göm inte routern i ett skåp eller under en bänk eftersom det kan hindra signalerna.
  • Placera inte routern nära andra elektroniska apparater eller metall (kan störa sändningen).
  • Skaffa en utomhusantenn om det finns möjlighet (ofta starkare än inomhusantenner).

Routrar blir konst

Tre lanserar nu en kampanj ihop med konstnären Karin Ohlsson som har handmålat tre routrar med olika motiv. Syftet är helt enkelt att visa svenskarna att det går att göra om sina (annars kanske inte så dekorativa) routrar till vacker konst som är värd en bra placering i bostaden.