5g-router från Tre i lägenhetsfönsterTres första pilotanvändare till 5G-nätet fick en 5G-router i slutet av december. Foto: Pressbild/Tre

Lanseringar

100 pilotanvändare ska under året testa det första publika 5G-nätet som lanserats i Sverige. Tre, som står bakom nätet, ska utifrån kundernas upplevelse fortsätta att utveckla nätet, och hoppas på ännu högre hastighet när fler spektrum blir tillgängliga.

Sveriges första publika 5G-nät lanserades den 16 december. Tre är operatören som står bakom det.

För att testa nätet kommer Tre att ta hjälp av 100 personer i området kring Enskede och Globen. Strax innan jul levererades en 5G-router till den första kunden.

Hundratals ansökningar om att pilottesta 5G-nätet

Intresset var stort, och redan första dagen hade Tre fått in mer än 200 anmälningar. Även efter det har ansökningarna fortsatt att komma in.

Johan Åkerlund var snabbast med att anmäla sitt intresse. Han berättar för Tre i ett pressmeddelande att han ser fram emot att testa den nya routern.

– Jag älskar ny teknik och slängde mig över telefonen så fort jag fick se att Tre skulle lansera 5G där jag bor.

Kundupplevelsen ska hjälpa Tre vidare med 5G-utvecklingen

Det Johan Åkerlund och de andra pilotanvändarna ska göra är att berätta för Tre om hur de som kunder upplever 5G-nätet, och hur nätet uppför sig tekniskt.

Under våren kommer pilotanvändarna att delta i olika event för att berätta om sina erfarenheter av nätet. Där kommer de också att få testa andra prylar med stöd för 5G, till exempel 5G-telefoner, VR- och AR-glasögon och streaming i 8K.

De insikter som Tre får via kunderna kommer de att använda för att utveckla nätet vidare.

5G ger högre hastigheter och kortare svarstid

Ett viktigt område som ska undersökas är inom gaming. Tanken är nämligen att mobilt bredband genom att använda 5G ska ersätta bredband via fiber, om det har tillräckligt snabb uppkoppling och korta svarstider.

I sina egna tester under hösten har Tre nått hastigheter på mellan 500 och 700 Mb/s. Förhoppningen är att nå ännu högre hastigheter när Tre får tillgång till mer spektrum i andra frekvensband.

Även svarstiden förväntas bli kortare med 5G än med 4G, från 40 millisekunder till 8–10 millisekunder.