rulle med fiberkabel i förgrunden och installatörer som arbetar i bakgrundenEnligt bredbandsaktören IP-Only behövs mer statligt stöd för att Sverige ska nå bredbandsmålen 2025. Foto: PongMoji/Shutterstock.com

Nätverk

För att Sverige ska kunna nå bredbandsmålen 2025 menar IP-Only att det krävs större ekonomiska satsningar från staten. Telekom idag har pratat med Fredrik Borg, företagets chef för konsumentaffären, som menar att man ska se bidragen som en framtidsinvestering, och inte bara som kostnader.

Enligt regeringens bredbandsstrategi ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband år 2025. Förra året var PTS bedömning att allt gått som planerat, men att det finns fortsatt behov av ekonomiskt stöd på de platser bredbandsutbyggnaden inte kan ske kommersiellt. Bredbandsföretaget IP-Only är av samma åsikt och menar att något måste hända, och det ganska snart.

Vill se större statliga satsningar

IP-Only, och branschen i stort, vill se större ekonomiska satsningar från staten när det gäller bredbandsutbyggnaden. Att ansluta hushåll belägna i glesbygden eller installera fiber i svår terräng kommer enligt IP-Only annars bli orimligt dyrt.

– Vi måste se allvaret i detta. Ett sätt att göra det är att sluta se dessa bidrag som enbart kostnader utan i stället för vad de är – en framtidsinvestering för decennier framöver. Precis på samma sätt vi ser på motorvägar och annan infrastruktur, säger Fredrik Borg, IP-Onlys chef för konsumentaffären, till Telekom idag.

Mobila anslutningar inget alternativ för IP-Only

Precis som Telekom påpekar erbjuder ju IP-Only bara bredband via fiber, så det är kanske ingen skräll att företaget inte ser mobila lösningar, till exempel mobilt bredband, som ett alternativ på de platser där fiberinstallation är dyrare än önskvärt.

Enligt Fredrik Borg finns det studier som visar att trådlösa anslutningar blir dyrare än bredband via fiber i längden. Han menar att trådlöst passar perfekt för mobilen, men att hushåll har större behov av kraft och nätstabilitet – och då är det helt enkelt fiber som gäller.

Vill jämna ut den digitala klyftan

IP-Only lägger miljardbelopp på sin bredbandsutbyggnad varje år, och 2021 verkar inte bli ett undantag. Företaget vill ansluta ännu fler till fibernätet under året i syfte att jämna ut den digitala klyftan i landet.

Fredrik Borg menar att de är beredda att satsa stort på bredbandsutbyggnaden i Sverige, men att de precis som andra företag i branschen behöver ekonomisk uppbackning för att kunna nå det slutgiltiga målet.