Nyheter Bilder & Videor Kontaktpersoner Dokument Evenemang Sök Per Åkesson, Business Area Manager Autonomy Products & Solutions, Hans Torin, vd Combitech, Haval van Drumpt, vd Tre Sverige, Anders Högsell, Head of Carrier Business Scandinavia.Per Åkesson, Hans Torin, Haval van Drumpt och Anders Högsell inleder samarbete. Foto: Pressbild/Tre.

Lanseringar

Tre och Combitech inleder ett samarbete och erbjuder privata mobilnätverk till svenska industriföretag. Enligt ett pressmeddelande från Tre är behovet stort, och med en helhetslösning hoppas de kunna möta den ökande efterfrågan i och med industrins digitalisering.

Allt eftersom industrisektorn digitaliseras tillkommer allt fler datadrivna lösningar som till exempel självkörande fordon. Detta ställer höga krav på radiokommunikation som är tillförlitlig och har hög kapacitet.

Här vill operatören Tre hjälpa till genom att införa en helhetstjänst för det som kallas Private Networks, särskilt riktat till industrisektorn. Tjänsten är framtagen tillsammans med it- och konsultföretaget Combitech, och innebär att industrisektorn kan ha sitt eget mobilnät.

Industriföretag har stora krav på mobilnätverk

Än så länge är det många företag inom industrin som står kvar i egna wifi-lösningar. Det beror på att de annars har behövt vända sig till tre olika aktörer för att lösa hård- och mjukvara, frekvenser samt drift och underhåll när de vill använda sig av Private Networks.

Många industriföretag ställer krav på kontroll över konfigurationen och servicegraden av sina nätverk, och att servrar och annan infrastruktur ska finnas i företagets egna lokaler.

Samarbetet möjliggör helhetslösning

Lösningen som Tre och Combitech erbjuder industriföretagen är alltså en helhetslösning för sådana privata nätverk, som inkluderar allt från frekvenser till drift och hårdvara.

Inom samarbetet är det Tre som står för spektrumen på den specifika bandbredden. Combitech är i sin tur leverantören av själva tjänsten och tar hand om driften lokalt. En större telekomleverantör bidrar också med den tekniska lösningen för nätverket.

I första hand kommer nätverket att bygga på 4G. Men i framtiden kommer även 5G att kunna användas med samma lösning.

Stort intresse för privata nätverk inom industrin

Enligt Combitechs vd Hans Torin är det här den första helhetstjänsten för privata mobilnätverk, något som han efter dialoger och tidigare samarbeten vet är mycket efterfrågat inom industrin.

Även Tre Sveriges teknikchef Per Stigenberg märker ett stort intresse för 4G och 5G hos industriföretagen i Sverige.

– Det här är ett mycket bra sätt att samarbeta där vi är experter på telekom och industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas, säger han i Tres pressmeddelande.