Hand håller wifi-symbol.Under 2022 backade försäljningen av wifi-enheter med 4,9 procent, enligt siffror från IDC. Foto: Shutter_M/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt analysföretaget IDC gick försäljningen av wifi-enheter ner under 2022, vilket är första gången någonsin. Med tanke på rekordökningen av sålda wifi-enheter under pandemin är nedgången dock ganska naturlig, men kriget, inflationen och ekonomisk oro överlag har såklart också bidragit till  sjunkande siffror. Det skriver Telekom idag.

Försäljningen av enheter med stöd för wifi landade på minus 4,9 procent förra året, enligt nya siffror från analysföretaget IDC. Det är första året någonsin som man ser att detta segment backar, men IDC menar att det finns naturliga förklaringar till den nedåtgående trenden.

Siffrorna faller från riktigt höga nivåer

Man såg nämligen en markant ökning av efterfrågan på wifi-enheter under pandemin. Allt fler började arbeta hemma och valde helt enkelt att lägga pengarna på teknik istället för på resor och andra nöjen. Försäljningen av wifi-enheter steg med hela 8,6 procent under 2021, så siffrorna har med andra ord fallit från höga nivåer.

Sedan så har givetvis även kriget i Ukraina, inflationen och den ekonomiska oron överlag påverkat förra årets försäljningssiffror negativt.

Kan landa på liknande siffror i år

IDC:s prognos är att vi kommer få se liknande försäljningssiffror även i år, med cirka 3,9 miljarder sålda wifi-enheter. Under 2024 räknar man däremot att siffrorna stiger med 6,4 procent.

Wifi 6 och wifi 6e kommer dominera

Enligt IDC kommer två tredjedelar av alla wifi-enheter som säljs under 2023 vara wifi 6– eller wifi 6e-modeller. De väntar en ökad användning av wifi 6 i diverse IoT-enheter, men att smartphones, surfplattor och datorer tillsammans kommer stå för 40 procent av den totala försäljningen av wifi-enheter i år.