hand vrider ratt som symbol för att göra ett hem mer energieffektivtNu är det klart att det är Telia som blir Familjebostäders samarbetspartner i satsningen mot en mer modern fastighetsdrift och förvaltning. Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Effektivare fastighetsdrift och smartare förvaltning är i fokus när Telia och det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder nu ingår ett flerårigt avtal. Telia tar på sig rollen som kommunikationsoperatör och kommer leverera den teknik som behövs i satsningen mot en mer energieffektiv boendemiljö.

Nu står det klart att Telia blir kommunikationsoperatör och innovationspartner i bostadsbolaget Familjebostäders satsning att genom digitalisering effektivisera både fastighetsdrift och förvaltning. Telia ser mycket positivt på samarbetet, och berättar i ett pressmeddelande att man förutom ett öppet nät med både bredbands- och tv-lösningar även har tagit fram en helhetslösning för sakernas internet (Internet of Things) och storskalig trådlös anslutning för fastigheter.

Lösningen, som Telia har utvecklat tillsammans med IT-företaget Cygate, ska enligt operatören kunna användas för att optimera både drift och fastighetsstyrning, och bredda möjligheterna för wifi både i och utanför hemmet.

Erbjuder en digital överblick

Telia menar att de kan ge en ”digital överblick” av Familjebostäders fastigheter, och genom samarbetet förse bostadsbolaget med de digitala verktyg som behövs för att de i sin tur ska kunna erbjuda sina hyresgäster en mer energieffektiv boendemiljö.

Ett exempel som nämns är smartare värme-monitorering i lägenheterna. Det kommer så klart att öka komforten för de boende, men det är även bättre ur ett miljömässigt perspektiv.

En satsning som gör både hyresgäster och klimatet till vinnare

Peter Skoog, projektledare på Familjebostäder, är även han väldigt glad över avtalet med Telia, och menar att det finns många nya och spännande möjligheter i den teknik som operatören kommer leverera. I förlängningen tror han att teknikerna kan modernisera driften, och till exempel underlätta arbetet med jämnare inomhustemperaturer samtidigt som man kan dra ner på energianvändningen.

– En win-win för både våra hyresgäster och klimatet, sammanfattar Peter Skoog i pressmeddelandet.