Dells logga på vägg in mot kontor.Enligt Dells finanschef Tom Sweet är leveranskedjan för pc nu tillbaka på normalnivå igen. Foto: Robert Way/Shutterstock.com

Rapporter

Vi skrev nyligen om det kraftiga försäljningsraset på pc-marknaden och enligt IDC:s prognos för året kommer nedgången bli rekordstor. Bakomliggande faktorer är till exempel det skakiga läget i världsekonomin och problem i leveranskedjorna, men enligt Dells finanschef ska det senare nu vara på väg att lösas. Det skriver ComputerSweden.

Under pandemin var pc-marknaden hetare än någonsin, men under det senaste kvartalet har försäljningen störtdykt. Enligt analysföretaget IDC räknar man med att nedgången för hela 2022 landar på 13 procent, vilket är ett rekordstort fall.

Problemen i leveranskedjan börjar lätta

Orsakerna bakom det kraftiga försäljningsfallet är flera. Det handlar givetvis till stor del om turbulensen i världsekonomin, men branschen har även drabbats av trubbel i leveranskedjorna som i sin tur är en av pandemins effekter. Man har dock börjat se en ljusning när det gäller det senare, i alla fall enligt Dells finanschef Tom Sweet.

Leveranskedjan för pc är tillbaka på normalnivå

I en intervju med Bloomberg ska Tom Sweet ha meddelat att leveranskedjan för pc nu är tillbaka på så kallade normalnivåer igen efter flera år av störningar. Han menar på att det i princip alltid kommer vara någon form av trubbel i kedjan, men att den nu på det stora hela fungerar enligt ”normen”.

Dell rensar sina lager

I takt med att tillgången till komponenter har förbättrats samtidigt som efterfrågan har minskat, har många komponenter blivit billigare. Dell försöker dock nu att rensa sina lager innan de ger sig i kast med att utnyttja de allt mer fördelaktiga komponentpriserna.

Problemen i leveranskedjan på server-marknaden kan lätta under fjärde kvartalet

Enligt Tom Sweet har det varit svårare att reda ut problemen i leveranskedjan för servrar, i sin tur orsakat av bristen på komponenter. Han väntar sig dock även här en ljusning under det fjärde kvartalet.