Person som jobbar vid dator.Under årets andra kvartal föll pc-försäljningen på den västeuropeiska marknaden med 18 procent. Apple stod för det kraftigaste raset bland marknadens största leverantörer. Foto: Vasin Lee/Shutterstock.com

Rapporter

Nya siffror från Canalys visar att försäljningen av pc föll med 18 procent på den västeuropeiska marknaden under det andra kvartalet 2022. Marknaden för bärbara enheter drabbades hårdast, och bland de största leverantörerna var det Apple som stod för det kraftigaste raset. Det skriver ComputerSweden.

Pc- marknaden i Västeuropa hade ett tufft andra kvartal, där den totala försäljningen av stationära och bärbara datorer störtdök med 18 procent jämfört med motsvarande period 2021 och landade på 12,3 miljoner sålda enheter.

Allra sämst gick det för den bärbara marknaden som tappade hela 26 procent, enligt ny statistik från analysföretaget Canalys.

Trassel i leveranskedjan ligger bakom

Det kraftiga försäljningsraset ska främst bero på störningar i leveranskedjan, vilket i sin tur har att göra med nedstängningarna av regioner och städer i Kina som drabbade både fabriker och hamnar.

Produktionen kom visserligen på fötter igen i slutet av maj, men man lyckades helt enkelt inte kompensera för kaoset i början av kvartalet. Det tuffa läget i världsekonomin har inte underlättat.

Lenovo är den största pc-leverantören

Västeuropas största pc-leverantör är Lenovo, som efter ett tapp på 8 procent sålde totalt 3,8 miljoner enheter under det andra kvartalet. På plats två hittar vi HP som landade på 3 miljoner sålda enheter efter en nedgång på 17 procent. Trean, närmare bestämt Dell, tappade 18 procent och sålde totalt 1,8 miljoner enheter.

Med totalt 1 miljon sålda enheter tog sig Acer upp på en fjärdeplats, medan Apple som tappade mest av alla större leverantörer la sig på en femteplats. Apple backade med hela 42 procent och försäljningen landade på blygsamma 800 000 enheter.

Apples höga priser har påverkat försäljningen

Apple har precis som resten av marknaden drabbats av strulet med leveranserna, men här ska även deras relativt höga priser ha haft med nedgångarna att göra.