leende kvinna med mössa och vantar pratar i mobiltelefonData från Telia visar en stark uppgång för traditionella mobilsamtal under julveckan 2020. Även vanliga sms gjorde en comeback när firande på distans blev ett måste. Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Undersökningar

Ny data från Telia visar att de traditionella mobilsamtalen ökade markant under julveckan 2020 – en högtid som i år blev annorlunda för väldigt många svenskar. Allra mest pratade vi dagen före julafton. och den största ökningen står den äldre generationen för.

Umgänge och sociala sammankomster på distans är efter pandemiåret 2020 inga konstigheter. Även julhelgen spåddes öka uppkopplingarna mot nätet för att både släkt och vänner skulle kunna fira högtiden genom videotjänster som Zoom, Skype eller Meet.

Men enligt nya data från Telia var det ändå de traditionella mobilsamtalen som fick spela huvudrollen under julveckan 2020, och särskilt varma gick mobilerna dagen före julafton.

En överraskande ökning

Under vecka 52, julveckan, ökade antalet samtal med 6,5 procent jämfört med samma vecka förra året. Samtalslängden ökade i snitt med 36,5 procent. Den 23 december, det vill säga dan före dopparedan, ökade samtalslängden med 25,1 procent jämfört med den genomsnittliga samtalslängden en vanlig onsdag.

Telias konsumentchef Henrik Lönnevi menar att det är något överraskande att de vanliga mobilsamtalen fick en sådan stark uppgång i år, även om man såklart räknat med ett större tryck i mobilnätet på grund av den rådande situationen.

– Vi ser också att många loggade ur mer än väntat under självaste julafton och det kan bero på många faktorer. Färre reste iväg och det öppnade nog upp för att sprida ut firandet och den uppkopplade gemenskapen under hela veckan. Dessutom blev även utomhusjular något av en trend i år, säger han i ett pressmeddelande.

Seniorerna pratade mest och längst

De som pratade mest och längst var seniorerna, med 14,3 procent fler samtal som dessutom varade 47,7 procent längre. Det finns även regionala skillnader i Telias statistik. På Gotland ökade samtalslängden med 41,5 procent.

Ett återtåg för vanliga sms

Vanliga sms har under de senaste åren blivit allt ovanligare. Men under julen ökade svenskarnas sms:ande rejält, och även här sticker seniorerna ut med en ökning på 11 procent. I Jämtland sms:ade man mest, med en ökning på 4,5 procent.