haval van drumpt, vd för Tre Sverige, och en 5G-mast mot blå molnig himmelTre Sveriges vd Haval van Drumpt berättar att Tre har höga ambitioner om 5G. Foto: Jesper Florbrant/Tre och KPhrom/Shutterstock.com

Lanseringar

Tre har nu lanserat 5G på flera ställen runt om i landet, senast med fokus i Stockholmsområdet. Operatören planerar att fortsätta ligga i framkant med 5G-utbyggnaden i Sverige.

Tre fortsätter sin stora satsning på 5G. Efter att nyligen ha ringt det första 5G-samtalet i Skåne lanserar operatören nu 5G på flera orter i Stockholm: Bagarmossen, Bromma, Kista, Kungsholmen och delar av Solna.

Totalt har Tre nu 460 stycken 5G-master runt om i Sverige. Av dem finns 200 i Stockholmsområdet.

Tre har varit drivande i 5G-utbyggnaden

Tre testade 5G redan i december med hjälp av utvalda konsumenter i södra Stockholm. Sedan dess har utbyggnaden pågått för fullt, och den fortsätter även under sommaren och delar av hösten.

Tre Sveriges vd heter Haval van Drumpt. Han är stolt över Tres drivande roll i 5G-utbyggnaden och ser fram emot att utveckla den vidare.

– Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i större städer, och vi har lika höga ambitioner med 5G.

Privatkunder och företag får tillgång till nätet

Det nya 5G-nätet fungerar med mobiler som har stöd för 5G, och fler och fler kommer att kunna nyttja nätet allt eftersom fler 5G-kompatibla mobiltelefoner lanseras på marknaden.

Tres privatkunder som har ett 3Surfa-abonnemang och en 5G-telefon får tillgång till nätet, utan att behöva göra eller betala något extra. Detsamma gäller även företagskunder med abonnemang som lanserats senare än den 15 januari 2019.

Hastigheterna kommer att förbättras efter årsskiftet

5G är både mer energieffektivt, stabilare och snabbare än 4G. Men de riktigt snabba hastigheterna kommer först efter årsskiftet, då fler större 5G-frekvenser blir tillgängliga för alla svenska operatörer.

Haval van Drumpt påpekar att dagens 5G-nät inte riktigt når upp till de hastigheterna som kommer att finnas tillgängliga med de nya frekvenserna.

– Men eftersom det inte finns så många tjänster idag som kräver 5G klarar man sig i de flesta fall lika bra med 4G och det uppgraderade 5G-nätet, det märks ingen större skillnad.