Två personer som arbetar med nätmaster med vy över stad nedanför.Nu kan Tres mobilabonnemangkunder få tillgång till de riktigt höga 5G-hastigheterna. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Nätverk

I början av veckan lanserade Tre sin nya tjänst 3Fullfart som ger tillgång till hastigheterna i operatörens så kallade 5G+-nät. Det finns redan goda förutsättningar för högastighets-5G i landets största städer, och utbyggnaden kommer fortsätta i städer med över 20 000 invånare under våren och sommaren.

Tres ”riktiga” 5G-nät, även kallat höghastighets-5G eller 5G+, är nu invigt. Den nya tjänsten 3Fullfart ska ge abonnemangskunder som även har en 5G-mobil tillgång till normalhastigheter på mellan 200 och 600 Mbit/s, medan man under optimala förhållanden ska kunna nå upp till 1 300 Mbit/s. Detta kan jämföras med 10–80 Mbit/s i 4G-nätet och 10–100 Mbit/s i Tres ”vanliga” 5G-nät.

Initialt gäller tjänsten alltså kunder med mobilabonnemang som kommer att få prova på 5G-hastigheterna gratis året ut. Har du mobilt bredband hos Tre verkar du däremot få vänta ett tag till på att kunna koppla upp dig mot 5G.

”Nu går det riktigt fort i 5G-nätet”

Under PTS 5G-auktion förra året var det Tre som knep flest 5G-spektrum per kund på 3,5 GHz-bandet, som enligt uppgift ska ge de allra högsta hastigheterna och snabbaste dataöverföringen. Och operatörens vd Haval van Drumpt kan konstatera att det nu går riktigt fort i 5G-nätet.

– I dag kan vi äntligen säga att 5G är här på riktigt, säger han i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden fortsätter under våren och sommaren

I dagsläget täcker Tres 5G-nät de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg och här finns goda förutsättningar för att komma upp i de riktigt höga hastigheterna.

Under våren och sommaren kommer Tre fortsätta sin 5G-utbyggnad i landet, där fokus främst kommer att ligga på städer med över 20 000 invånare.