5g-master mot svensk flaggaTre fortsätter med sin 5G-satsning och kommer under hösten förbereda näten för ännu vassare 5G-prestanda. Foto: Anton_Medvedev/Shutterstock.com

Nätverk

Startskottet för 5G-etableringen i Sverige avfyrades tidigare i somras, då flera operatörer invigde sina 5G-master i landets större städer. De riktigt höga 5G-hastigheterna beräknas komma först i början av 2021, men enligt Tre är det förvånansvärt många kunder som redan nu använder sig av femte generationens teknik. Det skriver Telekom idag.

Tre har varit tidiga med 5G-lanseringen i Sverige och invigde redan i fjol ett kommersiellt testnät begränsat till kunder i Stockholmsområdet. Men precis som flera andra svenska operatörer kunde Tre i början av sommaren lansera ett mer tillgängligt 5G-nät. Förutom kunder i Stockholms västra delar fick då även kunder i Uppsala, Västerås, Lund, Helsingborg och Malmö ta del av 5G-tekniken.

Telekom idag har pratat med Tre om hur det nya nätet har mottagits av kunderna och vilka 5G-satsningar som står näst på tur.

Begränsad tjänst som används flitigare än väntat

Enligt Maria Jonsson, Tres nätchef, kommer man under hösten fortsätta att uppgradera och anpassa fibernäten för ”riktig” 5G-prestanda. De riktigt höga 5G-hastigheterna beräknas göra entré först efter att Post- och telestyrelsens (PTS) auktioner av frekvensband har gått av stapeln i november. År 2021 blir enligt Maria Jonsson det stora 5G-året.

Den 5G-tjänst som nu har lanserats kan förvisso anses vara något begränsad, men Maria Jonsson menar att det är överraskande många kunder som redan har börjat använda sig av 5G-tekniken.

– Man upplever överlag något högre hastigheter och kortare svarstider än med 4G. Det finns också ett beroende mellan upplevelse och hur många samtidiga användare man är under en och samma basstation. Syftet med vår tidiga lansering är dels att ge våra kunder chansen att prova på 5G och dels att själva lära och samla erfarenheter kring den nya tekniken, säger hon till Telekom idag.

Fokus på höstens 5G-auktioner

Det är många operatörer som ser fram emot höstens 5G-auktioner, så även Tre. Målet är att få tillgång till frekvenser i 3,5 och 2,3 GHz-banden, vilket enligt Maria Jonsson är av största vikt för att kunna erbjuda kunderna en kvalitativ 5G-upplevelse.