pressbild på per stigenberg på TrePer Stigenberg på Tre ser positivt på framtidens 5G-nät i Sverige. Foto: Pressbild/Tre

Nätverk

Efter ett lyckat 5G-test, där man blivit både erfarenheter och insikter rikare, gör mobiloperatören Tre sig redo inför en lansering av det ”riktiga” 5G-nätet.

I området Globen och Enskede i Stockholm, har 100 personer sedan december 2019 deltagit i utvärderingen av ett 5G-testnät. Mobiloperatören Tre är initiativtagaren bakom testnätet, och efter positiv feedback och värdefulla lärdomar förbereder man sig nu för att kunna etablera det nya nätet ”på riktigt”. Det rapporterar Telekomidag.se

”Bättre kräm i nätet”

Tre har hittills inte registrerat några driftproblem med testnätet. Men det finns fortfarande en del faktorer som företaget måste ta i beaktning för att undvika driftstörningar även i framtiden. Det handlar till exempel om det geografiska läget och husväggarnas tjocklek.

– Det finns ju vissa tekniska begränsningar som innebär att vi inte riktigt kan slå på det här med full kraft – men det håller vi på och jobbar på. Det handlar helt enkelt om begränsningar i utrustningen, och i takt med att det kommer nya uppgraderingar så kommer nya tekniska kombinationer som gör så att vi kan få bättre kräm i nätet, säger Per Stigenberg till Telekomidag.se.

Begränsning i bandbredd

Post- och telestyrelsen har beslutat om att hålla auktioner för tilldelning av frekvenser för 5G-nätet i oktober. Tre kan därför endast köra testnätet i frekvensbandet 2,6 GHz – en frekvensmängd som innebär en viss begränsning i bandbredd. Men Tre siktar framåt och gör sig redo inför den dagen då tilldelningen av frekvensband väl är klar.

Viktigast att komma igång

Även om Sverige inte varit något föregångsland när det gäller lanseringen av 5G-nätet, menar Per Stigenberg att vi fortfarande har stor potential att få en rivstart när 5G-tekniken väl är på plats. 

Testnätet och deltagarnas feedback har visat sig vara en viktig del i utvecklingen av ett 5G-nät även i stor skala.