Par skålar med man och kvinna på andra sidan skärmen.Enligt nya siffror från Telia surfade Sverige mer än någonsin under jul och nyår 2021. Dessutom noterades betydligt högre tryck i 5G-näten. Foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock.com

Rapporter

Ny data från Telia visar att våra skärmar fått allt större betydelse för oss under det gångna året, och en riktig topp gällande surf och 5G-användning noterades under jul och nyår. Surfen gick upp med 16 respektive 26 procent under jul och nyår, och uppkopplingen mot 5G-nätet riktigt exploderade i år med en ökning på 124 procent i snitt.

2021 avslutades precis som 2020 med förvärrat pandemiläge och strängare restriktioner, men enligt Telias data var det nu fler svenskar än någonsin som firade jul och nyår vid skärmen. Vecka 51 gick surfen upp med 16 procent mer jämfört med motsvarande vecka 2020, och under nyårsveckan ökade surfen med hela 26 procent.

Vid jul var det jämtlänningarna som stod för den största ökningen med 28 procent, medan norrbottningarna var de som surfade mest under nyårsveckan med en ökning på hela 40 procent.

5G-uppkopplingen ökade med 124 procent

Telia siffror visar även på en tydlig uppgång för användningen av 5G-nätet under jul och nyår. Jämför man med de senaste två månaderna ökade 5G-användningen med 66 procent under jul och med 77 procent under nyår. Ser man till helåret 2021 ökade 5G-surfen med 124 procent i genomsnitt.

Firande på distans aktuellt även 2021

Henrik Lönnevi, konsumentchef på Telia, konstaterar att julfirande på distans med sina nära och kära var aktuellt även 2021. Han menar att vi just nu befinner oss i ett skifte där tillgången till snabbare och bättre uppkoppling ökar, vilket skapar bättre upplevelser och möjliggör nya digitala tjänster för allt fler kunder.

Samtalsboom bland seniorerna vecka 51

Enligt Telia 5G-surfade seniorerna mer än vanligt, men under jul och nyår noterades även en uppgång för samtalen. Jämfört med helåret ökade samtalen med 7 procent under jul och nyår och de var dessutom 13 procent längre.

Utlandssamtalen ökade överlag i år, men seniorerna står för den absolut största ökningen med hela 80 procent under vecka 51.