Kollage med Norgeflagga och TelialoggaTelia Norge slutar använda utrustning från Huawei. I stället inleder operatören samarbete med Ericsson. Foto: HildaWeges Photography och Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Nätverk

Telia Norge väljer att avsluta sina samarbeten med Huawei. I stället för att använda det kinesiska telekombolagets utrustning ska Telia nu börja använda utrustning från Ericsson. Det skriver Computer Sweden. Telia kommer även skrota den Huawei-utrustning som används i Telias befintliga mobilnät.

I drygt ett år har USA pressat sina allierade länder att avbryta sina samarbeten med Huawei. Detta efter misstankar om att den kinesiska regeringen ska använda Huaweis 5G-utrustning för att spionera på andra länder.

I Norge verkar det som att man till viss del har lyssnat på USA. Telia Norge avbryter nämligen kontakten med det kinesiska storföretaget, som tidigare har varit Telias huvudleverantör av 5G-utrustning. De ska även skrota den utrustning som tidigare har köpts av Huawei. I stället ska Telia använda sig av utrustning från det svenska telekombolaget Ericsson.

Norska myndigheter genomför ingen bojkott av Huawei

Från amerikanskt håll hade man gärna sett en bojkott av Huawei. Norska myndigheter har dock valt att inte bojkotta bolaget i dagsläget.

Abraham Foss, Telia Norges chef, menar att man inte har pressats av USA:s påtryckningar. Han säger att det är Telia själva som har fattat det här beslutet.

5G-nätet ska vara färdigutbyggt 2023

Tanken är att Telias Norges mobilnät ska vara färdigutbyggt och rikstäckande 2023. Fram tills dess kommer Telia även att bygga ut sina befintliga 2G- och 3G-nät. Målet med den stora nätsatsningen är att kunna erbjuda riktigt bra täckning i hela landet.

Telia är den näst största operatören i Norge

I Sverige är Telia landets största operatör. I vårt västra grannland får operatören dock se sig passerad av Telenor. De båda operatörerna har tillsammans cirka 15 000 basstationer; omkring 6 000 av dem tillhör Telia.

I stort sett alla 6 000 basstationer tillhandahålls av Huawei, men nu ska de alltså ersättas med utrustning från Ericsson.