Vy över åresjön och bergen.Den 10 september får Åre sitt första publika 5G-nät. Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Nätverk

Den 10 september lanserar Telia sitt 5G-nät i Åre, vilket innebär att både bosatta och turister med 5G-kompatibla enheter och abonnemang kan koppla upp sig och njuta av fördelarna med femte generationens nätverk. I samband med att 5G-nätet tänds ska även uppdateringen av det befintliga 4G-nätet vara klar, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Åre blir inom kort en av de drygt 20 svenska orter som genom ett publikt 5G-nät kan erbjuda både privatpersoner och företag snabbare och starkare uppkoppling, vilket i sin tur bäddar för innovation och nya digitala tjänster. Den 10 september trycker Telia på startknappen för 5G-nätet som inledningsvis kommer täcka de centrala delarna av den populära turistorten, men även centrala Duved och Björnänge.

”Fungerande digital infrastruktur lika viktigt som välpistade backar”

Staffan Åkesson, CTO och teknisk chef på Telia, menar att en välfungerande digital infrastruktur är lika viktigt som välpistade skidbackar för en välbesökt turistort som Åre.

– Därför känns det extra kul att inför årets vintersäsong få lansera Åres första publika 5G-nät, säger han i pressmeddelandet.

5G-nätets egenskaper skapar nya digitala möjligheter för hela samhället

Staffan Åkesson menar att Telias 5G-nät, med sina höga datahastigheter och korta svarstider, skapar nya digitala möjligheter för flera delar av samhället – till exempel automatiserad produktion och autonoma transporter. 5G-tekniken ska enligt Åkesson även möjliggöra snabbt och starkt bredband på platser som i dagsläget är utan.

Moderniserar samtidigt det befintliga 4G-nätet

Inför Telias 5G-lansering i Åre pågår även en modernisering av det befintliga 4G-nätet, vars kapacitet kommer fördubblas när man nu byter äldre utrustning mot ny och energisnålare teknik. 4G-arbetet påbörjades den 30 augusti och beräknas vara klart den 10 september, det vill säga samma dag som 5G-nätet tänds.