Skyskrapa med Telias logotyp påTelia anser att det är extremt olyckligt att 5G-auktionen skjuts upp. Foto: Birute Vijeikiene/Shutterstock.

Nyheter

Nya säkerhetskrav gör att 5G-näten i Sverige försenas ytterligare. Samtidigt kan Telia inte utesluta Huawei i sina nätverk, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det svenska 5G-nätet blir ännu mer försenat. Efter att nya tuffare säkerhetskrav ställts på näten har Post- och telestyrelsen (PTS) nu meddelat att myndigheten satsar på att hålla den planerade 5G-auktionen ”under 2020”. Beskedet var tidigare att auktionen skulle hållas i mars nästa år, men det senaste meddelandet från myndigheten går att tolka som att auktionen tidigast kan hållas under slutet av året.

De nya säkerhetskraven kommer efter en debatt om lämpligheten i att låta kinesiska företag leverera komponenter till näten. Det handlar i första hand om det kinesiska företaget Huawei, som enligt Säpo kan tvingas till att medverka till kinesiskt spionage.

Telia utesluter inte Huawei i sina 5G-nätverk

Telias tillförordnade koncernchef Christian Luiga berättar i en intervju med SvD att det svenska bolaget inte kan undvika att använda komponenter från Huawei i sina nätverk.

I dag domineras marknaden med 5G-teknik av tre stora bolag: Huawei, Nokia och Ericsson. Eftersom det är så få bolag som kan leverera till 5G-näten är Telia i dagsläget beroende av att ha Huawei i delar av sitt nät. I stället för att säga blankt nej till det kinesiska bolaget kommer Telia därför att göra en bedömning från fall till fall om det är lämpligt att använda kinesiska komponenter eller inte.

– Genom att de tre har fått slita ganska hårt mot varandra har de också varit ganska duktiga på att utveckla sina produkter. Forskning och utveckling är en jätteviktig fråga här, säger Luiga.

Svenska hushåll utan bredband får vänta på uppkoppling

5G-nätet är en viktig del i arbetet med att digitalisera Sverige. En konsekvens av att 5G-auktionen skjuts upp är därför att de svenska hushåll som i dag inte har täckning hemma kan behöva vänta längre på att bli uppkopplade.