Kille spelar spel på datorTelia blir partner och huvudsponsor till gamingeventet Birdie. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

I helgen anordnas gamingeventet Birdie på IFU-arena i Uppsala. Ny huvudsponsor och partner är Telia som ska koppla upp hela eventet och garantera att alla besökare får en bra spelupplevelse. Detta är inte första gången Telia engagerar sig i e-sport. I höstas blev telekomföretaget partner till e-sportslandslagets VM-kval.

Under Kristi himmelfärdshelgen har det återigen blivit dags för gamingeventet Birdie i Uppsala. Eventet hölls för första gången för 25 år sedan och är därmed Sverige äldsta LAN. I år och för de kommande tre åren har Birdie en ny huvudsponsor och partner i Telia som ska koppla upp hela eventet för alla gamers som kommer vara på plats.

Detta är inte första gången som Telia engagerar sig i e-sport. I höstas blev mobiloperatören även officiell partner till landslaget och Svenska e-sportföreningens, SESF, svenska VM-kval.

– Nu ser vi fram emot att få vara med säkra spelupplevelsen och kvaliteten som vi vet krävs för deltagarna på Birdie, säger Vahdat Zehtab, ansvarig för konsumentaffären på Telia.

Krävs bra uppkoppling när så många gamers samlas samtidigt

Viktor Knaust är ordförande i föreningen Birdie. Han säger att ett event som det i helgen ger besökarna en möjlighet att umgås, men för att även kunna garantera en bra spelupplevelse krävs bra uppkoppling.

Knaust tycker att det känns tryggt att just Telia ville gå in som huvudsponsor och partner de kommande åren. Det gör att Birdie kan garantera besökarna en bra upplevelse.

E-sport är den populäraste fritidsaktiviteten

Den digitala utvecklingen har lagt grunden för den svenska e-sporten. Idag är e-sport en snabbt växande industri världen över och bara i Sverige spelar 80 procent av alla barn och unga digitala spel. Det gör just gaming till den allra populäraste fritidsaktiviteten.

För att bli en riktig duktig gamer krävs dock mycket övning och en hel del uthållighet. Enligt SESF utför de allra bästa spelarna omkring 400 knapptryckningar varje minut i en match som kan ta uppemot två timmar.