man håller mobil framför teletornMer plats för ny kraftfull teknik när Telia nu börjar fasa ut sitt 3G-nät. Foto: foto500/Shutterstock.com

Nätverk

Telia kommer nu påbörja utfasningen av 3G-nätet i syfte att ge plats åt det nya kraftfulla 5G-nätet, men även det uppdaterade och starkare 4G-nätet. Övergången kommer ske successivt och beräknas vara helt klar i slutet av 2023.

3G var tekniken som mer eller mindre öppnade dörren till det trådlösa livet, och när nätet etablerades i början av 2000-talet kunde vi plötsligt börja mobilsurfa, skicka bilder och ha videosamtal. Men i dag kan 3G-nätet helt enkelt inte uppfylla alla våra nya digitala vanor och behov.

Därför kommer Telia nu att påbörja utfasningen av sitt 3G-nät, och ge plats åt de betydligt kraftfullare 5G- och 4G-näten.

Ska nå ut till 99 procent av Sveriges befolkning

Telias ambition är att 5G-nätet, precis som det befintliga 4G-nätet, ska täcka 90 procent av landets yta och vara tillgängligt för 99 procent av Sveriges befolkning. I operatörens storsatsning ingår även förbättringar och utbyggnad av 4G-nätet. Kapaciteten ska fördubblas och man ska öka antalet mobilmaster.

Nya behov ställer högre krav på tekniken

Telias tekniska chef Staffan Åkesson menar att teknikutvecklingen är viktig för hela samhället. Våra behov av digitala tjänster har förändrats rejält genom åren, vilket såklart ställer högre krav på nätverken.

– Nu lanserar vi 5G brett och det kommer att förändra vår värld på nytt och skapa en mängd fantastiska innovationer, säger han i ett pressmeddelande.

Moderna nät är snällare mot miljön

Enligt Telia är ett modernt nätverk även snällare mot miljön. 5G-nätet ska enligt uppgift vara cirka fem gånger mer energieffektivt än exempelvis 3G-nätet, som snart har 20 år på nacken.

Utfasningen av 3G beräknas vara klar i slutet av 2023

För att övergången ska kunna flyta på så säkert och sömlöst som möjligt kommer utfasningen av 3G-nätet ske successivt, där Telia parallellt flyttar över sina kunder till 4G- och 5G-nätet. Man behöver med andra ord inte vara orolig för att en förändring kommer att ske över en natt.

Telias mål är att utfasningen av 3G-nätet ska vara klar i slutet av 2023.