man med en surfplatta i handen omges av symboler för 5g-nätverkNu står det klart att Nokia blir Tele2:s samarbetspartner när det gäller utbyggnaden av 5G-corenätet. Båda parter ser fram emot att tillsammans äntra 5G-eran. Foto: peampath2812/Shutterstock.com

Nätverk

Efter kontroverserna kring PTS krav gällande tilldelningen av 5G-frekvenser, där varken Huawei eller ZTE är godkända som leverantörer, har de svenska operatörerna fått lov att tänka om. I måndags blev det klart att Tele2 nu har valt Nokia som sin samarbetspartner för utbyggnaden av det så kallade 5G-corenätet.

Det har nog inte undgått någon att det har stormat rätt rejält kring PTS 5G-auktion, som enligt det senaste budet beräknas kunna gå av stapeln på tisdag den 19 januari. Orsaken till förseningen är bland annat den rättsliga tvist som blossat upp mellan PTS och den kinesiska tekniktillverkaren Huawei, vilket såklart även har inneburit vissa utmaningar för de svenska operatörerna.

Men nu har i alla fall Tele2 meddelat att de valt Nokia som sin partner på 5G-resan i både Sverige och Baltikum.

Nokia erbjöd det Tele2 sökte

Enligt Thomas Helbo, Tele2:s EVP (Employer Value Proposition) Technology, sökte man en samarbetspartner som både effektivt och framgångsrikt skulle kunna hantera utbyggnaden av 5G-corenätet. Dessutom på ett driftsäkert sätt.

– Nokia erbjöd just det. Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2:s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät, säger han i ett pressmeddelande.

Stöttar corenät-funktioner i både 4G- och 5G-nätet

Enligt Tele2 har Nokias corenät egenskaper som gör det möjligt att arbeta i större skala och med högre driftsäkerhet, vilket därmed också kommer lägga grunden för Tele2:s 5G-nät. När Tele2 nu uppgraderar corenätet kommer Nokias digitala infrastruktur backa upp corenät-funktioner i 4G- såväl som i 5G-nätet, vilket såklart är en stor fördel när det gäller både prestandan och säkerheten i näten.

Utbyggnaden av Tele2:s uppgraderade 5G-corenät kommer troligtvis kunna påbörjas under 2021.

Nokia ser fram emot 5G-samarbete med Tele2

Även Nokia är nöjda över det förlängda partnerskapet med Tele2. Enligt Raghav Sahgal, Nokias chef för moln- och nätverksbaserade tjänster, ser man nu fram emot att tillsammans med Tele2 utveckla och leverera digitala tjänster för femte generationens nätverk.

Först ut med 5G i Lettland

Precis som flera andra svenska operatörer lanserade även Tele2 sitt 5G-nät under våren 2020. Tele2 var dock först på bollen och nätet har nu hunnit byggas ut i drygt 30 svenska städer. Men få kanske vet att Tele2 även var först ut med att etablera 5G i Lettland.