Närbild på personer som sitter med sina mobiler.Trycket i mobilnäten är fortsatt högt, konstaterar PTS i sin rapport om Svensk telekommarknad för det första halvåret av 2021. Foto: View Apart/Shutterstock.com

Rapporter

Post- och telestyrelsens (PTS) rapport Svensk telekommarknad för första halvåret 2021 visar på fortsatt högt tryck av både surf och samtal i mobilnäten, och att aktiviteten i 5G-näten stiger snabbt. Man ser även en ökning av antalet fasta fiberbredbandsabonnemang, och att majoriteten av alla bredbandsabonnemang har minst 100 Mbit/s i nedladdningshastighet. Det summerar PTS i ett pressmeddelande.

Nu har PTS presenterat sin rapport om Svensk telekommarknad för årets första halva, och man kan snabbt konstatera att trycket i mobilnäten fortsätter öka. Datatrafiken, det vill säga surfen, ökade med 33 procent och antalet trafikminuter med 7 procent. Rapporten visar även att datatrafiken i 5G-näten ökade markant under den första delen av 2021, men än så länge utgör 5G ändå en rätt så blygsam del av den totala datatrafiken i Sverige. 

Under perioden använde 386 000 mobilabonnemang diverse tjänster i 5G-näten, och det motsvarar cirka 3 procent av det totala antalet abonnemang.

Majoriteten av alla fasta bredbandsabonnemang har nedladdningshastigheter på minst 100 Mbit/s

Enligt PTS rapport ökade antalet abonnemang för bredband via fiber med 7 procent under det första halvåret 2021, vilket innebär att de nu utgör mer än tre fjärdedelar av det totala antalet abonnemang för fast bredband. 80 procent, en klar majoritet med andra ord, av alla fasta bredbandsabonnemang har nu en nedladdningshastighet på minst 100 Mbit/s.

Man kunde även notera att bredbandsabonnemang med hastigheter på 1 Gbit/s gick upp med 27 procent.

Kraftig ökning av automatiska sms

Antalet automatiska sms, från applikation till person eller mellan maskiner (M2M-kommunikation) ökade också under det första halvåret. Sms från app till person, till exempel bokningsbekräftelser eller avier, har ökat med 34 procent på ett år och landar nu på totalt 2,3 miljarder. Under samma period ökade antalet sms mellan system eller maskiner med hela 83 procent.