Hand under en svävande 5g-symbol.5G-utvecklingen går snabbt i Europa, men det är ändå överraskande få mobiluppkopplingar som använder de nya näten. Foto: Patdanai/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt en ny rapport från analysföretaget Ookla går 5G-utvecklingen i Europa förvisso snabbt, men det är spridda skurar. Trots att 62 procent av den europeiska befolkningen nu har tillgång till 5G är det bara 2,8 procent av alla mobiluppkopplingar som går via 5G-näten. Men när det gäller hastigheterna är många av Europas länder vassare än både USA och Japan. Det skriver Telekom idag.

Precis som Europeiska revisionsrätten har analysföretaget Ookla kunnat konstatera att de höga 5G-ambitionerna som finns inom EU fortfarande inte är mycket mer än just ambitioner. Enligt Ooklas rapport går 5G-utvecklingen i Europa förvisso relativt snabbt, men frågan är om det är snabbt nog för att man ska lyckas nå målen som är satta för 2025 respektive 2030.

Få 5G-uppkopplingar i Europa

Rapporten över det europeiska 5G-landskapet visar att det i dag finns 84 operatörer som erbjuder 5G i 31 länder. Men trots att cirka 62 procent av européerna har tillgång till 5G är det ändå bara 2,8 procent av alla mobiluppkopplingar som använder 5G.

Detta kan jämföras med Sydkorea, där så mycket som 29,3 procent av alla uppkopplingar går via 5G.

Bulgarien har Europas högsta 5G-hastigheter

Förutom att undersöka 5G-tillgängligheten i Europa har Ookla även kollat på kvaliteten i de befintliga 5G-näten, och var de högsta medianhastigheterna finns. Globalt sett hamnar Förenade Arabemiraten högst upp på topplistan och Sydkorea på plats två. Bulgarien landar på en tredjeplats, och är alltså bäst av alla europeiska länder.

Sveriges 5G-nät vassare än Japans och USA:s

Sverige kommer på sjätte plats precis efter Norge, och sedan kommer en rad europeiska länder. Säga vad man vill om den låga 5G-användningen i Europa, men näten är i alla fall snabbare än i både Japan och USA.

Telia är den europeiska operatör som har de bästa genomsnittliga uppladdningshastigheterna.