telias logg på husfasadTelia känner fortfarande av pandemins effekter, men enligt företagets vd Allison Kirkby finns det nu tecken på ljusare tider framöver. Foto: Mats Wiklund/Shutterstock.com

Rapporter

Även om det gick bättre än väntat för Telia under årets första kvartal, kämpar operatören fortfarande i motvind när det gäller intäkterna – en följd av pandemins effekter. Men Telias vd Allison Kirkby menar att företaget står starka i krisen och att det nu faktiskt finns tecken på att ljusare tider är att vänta framöver. Det skriver SvD Näringsliv via TT.

När Telia sammanfattar det första kvartalet 2021 är det tydligt att operatören fortfarande kämpar för att stå emot effekterna av pandemin. Nedstängningar, strikta restriktioner och således minskat resande har kapat intäkterna från både roaming och annonser. Stor exponering mot kopparbaserade bredbandstjänster och telefoni ska enligt uppgift också vara en av Telias stora utmaningar.

Men Telias vd Allison Kirkby menar att det även finns positiva bitar i delårsrapporten, och att företaget ändå står starka i dessa oroliga tider.

– Jag är väldigt nöjd med att vi under första kvartalet visar upp ett växande rörelseresultat för första gången sedan 2019, säger hon i en kommentar till SvD/TT.

Fortsatt starkt kassaflöde

Trots att Telias nettoomsättning gick ner med 2,7 procent, är kassaflödet enligt Kirkby fortsatt starkt. Omsättningen landade på 21 814 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 22 427 miljoner motsvarande period förra året. Prognosen låg på 21 660 miljoner kronor så det blev ändå lite bättre än väntat.

Under årets första kvartal gjorde Telia en vinst (före skatt) på 1 133 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 1 725 miljoner för samma period i fjol. Rörelseresultatet, ebita även kallat, beräknades uppgå till 7 190 miljoner kronor i år, men landade på 7 245 miljoner. I fjol låg siffran på 7 277 miljoner kronor.

Kirkby ser ljusare tider framöver

Enligt Allison Kirkby avstod många av Telias företagskunder från att delta i deras nya projekt och aktiviteter i början av kvartalet, men tillägger att man nu har sett tecken på mer positivitet och engagemang. Bättre tider är att vänta, menar Kirkby. Och när resandet väl kommer igång igen ser även prognoserna för roaming- och annonsintäkterna betydligt ljusare ut.