Rund cirkel med texten ipv6 i förgrunden, person som trycker på olika ikoner i bakgrunden.Eftersom Sverige har ganska gott om lediga IPv4-adresser är efterfrågan på IPv6 fortfarande ytterst blygsam. Foto: Mikko Lemola/Shutterstock.com

Rapporter

I andra delar av världen håller lagret av IPv4-adresser på att ta slut, men i Sverige finns det fortfarande relativt många lediga adresser kvar. Detta har gjort att efterfrågan på uppföljaren IPv6 fortfarande är väldigt låg. Hela 90 procent håller fast vid IPv4, skriver ComputerSweden.

IP-adresseringstekniken IPv6 lanserades för 28 år sedan, men trots detta så är stödet i de svenska kommunikationsnäten fortfarande väldigt lågt. Enligt en rapport från PTS (Post- och telestyrelsen) är det bara 10 procent av slutanvändarna som har en IPv6-adress, vilket innebär att hela 90 procent väljer att hålla fast vid IPv4.

Antalet lediga IPv4-adresser sinar – men inte i Sverige

Det finns en tydlig förklaring till den ytterst blygsamma efterfrågan på IPv6 i Sverige. I många andra delar av världen håller antalet lediga IPv4-adresser på att ta slut, men här i Sverige finns det fortfarande ganska många. Och det innebär ju att behovet av IPv6 helt enkelt inte är så stort just nu.

Ingen risk att det blir ont om lediga IPv6-adresser

Idag finns det cirka 4,3 miljarder IPv4-adresser världen över, vilket säkert kan låta som en ganska hög siffra. Men då ska man jämföra med antalet IPv6-adresser som ligger på hisnande 340 sextiljoner. Det är med andra ord ingen risk att det någonsin kommer bli ont om IPv6-adresser.

Vad skiljer IPv4 och IPv6?

IP-standarden IPv4 baseras på 32 bitar som alltså har stöd för cirka 4,3 miljarder unika adresser, medan den senare standarden IPv6 baseras på 128 bitar och har kapacitet för 1 028 gånger fler adresser än sin föregångare.

Tips! Läs mer om IPv4 och IPv6 på vår sida Vad är ip-adress?

Överlag ska det inte vara några större skillnader i hastighet mellan de två IP-standarderna. Däremot har man genom vissa tester kunnat se att IPv6 är snabbare i specifika situationer.