Hand håller upp en rosa ipad air.Sett till prestandan är nya Ipad Air en rejäl uppgradering från fjärde generationens modell. Till det yttre är de däremot i princip identiska. Foto: Framesira/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Apple lanserat femte generationens Ipad Air, och enligt MacWorld ska vi kunna se fram emot ett rejält kliv framåt gällande prestandan. Den nya Ipad Air är nämligen utrustad med ett M1-chip som enligt Apple ger upp till 60 procent högre hastigheter.

Apple har precis släppt sin nya Ipad Air. Det är femte generationens modell, som rent prestandamässigt faktiskt är en rejäl uppgradering från den tidigare generationen. I stället för ett A14 Bionic-chip, som den förra modellen hade under skalet, har Apple utrustat nykomlingen med det kraftiga M1-chipet, som vi även hittar i Ipad Pro och Macbook Air.

Enligt tillverkaren ska vi tack vare M1-chipet kunna vänta oss upp till 60 procent högre hastigheter

Femte generationens Ipad Air stödjer femte generationens nätverk

Det är kanske ingen större nyhet, men ack så välkommet, att nya Ipad Air kommer med stöd för 5G. Enheten har även fått en främre ultravidvinkelkamera på 12 MP där du kan använda funktioner som Center Stage, som för övrigt nu finns tillgänglig i alla Ipad-modeller.

Delar yttre egenskaper med sin föregångare

När det gäller de yttre egenskaperna är det inte så mycket som har hänt sedan den föregående Ipad Air-generationen. Den nya modellen är enligt MacWorld i stort sett identisk med sin föregångare. Den är dessutom kompatibel med samma slags tillbehör, till exempel Smart Keyboard, Magic Keyboard och Pencil (andra generationen).

Blir tillgänglig 18 mars

Apple börjar sälja femte generationens Ipad Air den 18 mars, men redan från och med den 11 mars kan du lägga en förhandsbeställning. Väljer du wifi-modellen startar priset på 7 495 kronor, medan wifi + cellular-varianten startar på 9 295 kronor.