Nedifrånperspektiv på en telemast med blågrön sky i bakgrunden.Senast 2025 ska både 2G- och 3G-näten vara avvecklade för att lämna plats åt de betydligt snabbare och mer avancerade 4G- och 5G-näten. Foto: 13_Phunkod/Shutterstock.com

Nätverk

Både 2G- och 3G-näten kommer läggas ner i Sverige, och senast 2025 ska samtliga av landets operatörer vara klara med arbetet. PC för alla har pratat med Tre och PTS som berättar om varför man stänger ner 2G och 3G och vilka prylar som kan sluta fungera.

Landets operatörer har mindre än tre år på sig att släcka ner sina 2G- och 3G-nät. Det är dags för 4G- och 5G-tekniken att ta över rodret, även om det fortfarande är många av våra digitala prylar som bara kommunicerar med de äldre teknikerna.

Enligt Tres nätchef Maria Jonsson börjar 2G- och 3G helt enkelt blir utdaterade tekniker som inte går att vidareutveckla längre. Hon menar att både 4G och 5G ger inte bara en bättre användarupplevelse, utan även är bättre ut ett hållbarhetsperspektiv.

Risk för att prylar utan 4G slutar fungera

Det kanske låter som en enkel sak att bara stänga ner 2G- och 3G-näten, men det kan ju faktiskt innebära att enheter som inte stödjer 4G plötsligt slutar fungera. Det gäller till exempel även mobiler som saknar stöd för VoLTE.

Avvecklingen av 3G har redan startat i många delar av landet, och enligt Pernilla Rydmark, projektledare på PTS (Post- och telestyrelsen) har vissa enheter mycket riktigt slutat fungera. Men i många fall har det handlat det om en felkonfiguration, och med lite hjälp har man kunnat få igång prylarna igen via ett annat mobilnät.

Större risker när 2G stängs ner

På PTS har man hittills inte sett några dramatiska effekter av just 3G-avvecklingen. Men enligt Pernilla Rydmark finns det risk för större problem när 2G stängs ner. Hon menar att det nämligen kan drabba både människor och företag eftersom det finns ett stort antal 2G-kompatibla M2M (machine to machine) och IoT-lösningar som skyddar många människors liv och hälsa.

Enheter som kan sluta fungera utan 2G och/eller 3G

PTS har sammanställt en lista över de enheter som kan sluta fungera i och med 2G- och 3G-avvecklingen, och den ser du här nedanför.

  • Larmtjänster
  • Uppkopplade värmepumpar och varmvattenberedare
  • Robotgräsklippare
  • Husdjurpejlare och spårsändare
  • Fjärrstyrning av värme och belysning
  • 3G-videosamtal
  • Enklare typer av mobiltelefoner (funktionstelefoner)
  • övervakningskameror/åtelkameror

Är du osäker på vad som gäller för just dina prylar bör du kontakta din operatör eller tillverkaren och höra vad som gäller. Det är alltid bra att vara ute i god tid.