man med tomteluva skålar med personer på dataskärmMånga svenskar kommer på grund av det rådande läget fira en digital jul i år. Det visar en Sifo-undersökning från Telia. Foto: insta_photos/Shutterstock.com

Undersökningar

På uppdrag av Telia har Kantar Sifo gjort en undersökning bland landets invånare om hur man planerar att fira jul i år, och det visar sig att var tredje svensk har ställt in sig på ett digitalt firande. Enligt undersökningen är det framför allt de äldre som tänker dela julbord och paketöppning via videosamtal eller mobil.

I år är inget sig likt. Skarpa restriktioner på grund av det alarmerande coronaläget har fått hela landet tänka om när det gäller julfirande, då större sammankomster med släkt och vänner tyvärr inte är ett alternativ. 

Kantar Sifo har på uppdrag av från Telia frågat 1 141 personer mellan 16 och 79 år hur de kommer fira jul, och den riksrepresentativa undersökningen visar att hälften planerar en annorlunda högtid i år. 40 procent tänker fira inom det egna hushållet och 35 procent, det vill säga ungefär var tredje svensk, har ställt in sig på ett digitalt firande. Videosamtalen visar sig vara populärare än röstsamtalen.

Vi ställer inte in, vi ställer om

Undersökningen visar även att det är den äldre generationen som är mest intresserade av en digital jul i år. Bland 56–79-åringarna planerar fyra av tio att koppla upp sig på surfplatta eller mobil och dela viktiga stunder som julbord och paketöppning. I åldersgruppen 16 till 34 år är det tre av tio.

– Det är så klart tråkigt att vi inte kan ses som vanligt i år, men det syns tydligt att vi inte tänker ställa in julen – vi ställer om. Att de äldre dessutom är de största initiativtagarna att ta hjälp av tekniken är helt fantastiskt, säger Henrik Lönnevi, chef för konsumentaffären på Telia.

Digital jul via mobilen

Ungefär hälften av personerna som planerar att fira digitalt kommer göra det via mobilen. Sju av tio känner sig tekniskt förberedda inför en digital jul, medan två av tio är oroliga för att tekniken ska krångla när det väl är dags att koppla upp sig. Några uppger även att deras släktingar inte har den utrustning som krävs.

Stunderna som många vill dela

Telia har sammanställt en topplista för stunderna som de allra flesta vill dela med sina nära och kära. Julbordet och paketöppningen kommer med 16 procent vardera på delad förstaplats. Sedan kommer julfika (10 procent), följt av julaftonsmorgon (8 procent) och uppesittarkvällen (5 procent).