man streamar serier på en bärbar dator, liggandes i sängenMed 5G blir bland annat kvaliteten på streaming av video bättre än tidigare. Foto: David MG/Shutterstock.com

Nätverk

5G-utrullningen i Sverige är påbörjad, vilket innebär att mobil- och telekommarknaden kommer att förändras. Högre hastigheter, bättre kvalitet och helt nya användningsområden är några saker vi kan förvänta oss av det nya nätet, skriver Tekniknytt.

Surf är i dag det som de allra flesta av oss använder våra mobiltelefoner till. Mobiltelefonens grundläggande användningsområden telefonsamtal och sms har i dagsläget blivit så gott som kostnadsfria. I stället är det nu priser relaterade till surfmängd som är intressant att titta på när man ska jämföra operatörernas erbjudanden.

Varje år utökas dataanvändningen via det nuvarande 4G-nätet med 30 procent. Det här förväntas öka ännu mer när 5G lanseras, i och med de många användningsområden som kommer att förbättras och tillkomma med det nya nätet.

Hastigheten blir största skillnaden när 5G-nätet byggs ut

Sedan länge tillbaka planeras 5G-nätet att byggas ut under 2020. Utrullningen av 5G är nu redan igång i och med att Tre lanserade det första publika 5G-nätet i Sverige innan jul. Men även om utbyggnaden är i full gång kommer det att dröja flera år innan 5G är utbyggt i hela Sverige.

Den stora skillnaden från 4G-nätet kommer att bli surfhastigheten. Särskilt vid hög belastning av nätet, till exempel vid större folksamlingar som konserter, kommer 5G-nätet att bli mer pålitligt än det lätt överbelastade 4G-nätet.

Bättre kvalitet och nya användningsområden

Den nya generationen mobilnät öppnar också upp möjligheten för flera helt nya sätt att använda nätet. Självkörande bilar kommer att kunna bli en verklighet, och videokvaliteten hos streamingtjänster kommer att bli markant bättre.

Dessutom kommer det att bli möjligt att spela mer avancerade spel i mobiltelefonen än vad som går i dag.

Fler mobiltelefoner med 5G-stöd kommer lanseras

5G kommer också att innebära flera olika nyheter på mobilmarknaden. I dag har långt ifrån alla mobiltelefoner stöd för 5G, men allt eftersom nätet blir mer utbrett i landet kommer fler nya 5G-telefoner att dyka upp på marknaden.