Storgatan i LuleåLuleå är den andra norrländska staden att få ett lokalt 5G-nät. För bara någon månad sedan fick även Sundsvall det. Foto: Michael715/Shutterstock.com

Nätverk

Häromdagen invigdes ytterligare ett lokalt 5G-nät i Sverige. Telia har tillsammans med Luleå tekniska universitet invigt en testmiljö i staden. Förhoppningen är att det nya nätet ska bidra till fler tjänster och produkter som baseras på 5G-teknik.

Telia fortsätter att inviga lokala 5G-nät runt om i Sverige. För bara någon månad sedan invigdes ett 5G-nät i Sundsvall tillsammans med Mittuniversitetet. Näst på tur att få ett 5G-nät är Luleå. Det är Telia och Luleå tekniska universitet som i ett samarbete har invigt en testmiljö för 5G i staden.

Ytterligare ett trettiotal organisationer och företag från LKAB i norr till Skellefteå i söder har medverkat i samarbetet med testmiljön.

Ska utveckla produkter baserat på 5G

Målsättningen med det nya 5G-nätet är att bygga framtidens digitala lösningar, såsom ett snabbare mobilt bredband. Företag och organisationer kommer att utveckla nya tjänster och produkter som baseras på 5G-tekniken.

–Nu skapas förutsättningar för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter. Luleå tekniska universitet har varit tydliga med att de vill ligga i framkant och vara banbrytande, säger Telia Innovations chef, Mats Lundbäck.

Mats Lundbäck säger även att 5G kan bidra till att minska de hinder som finns med stora avstånd i regionen.

5G kommer att vara viktigt för industrin

Det är många som kommer ha mycket att vinna på det nya mobilnätet. Framför allt kan industrin dra nytta av den nya tekniken.

Både offentliga och privata aktörer kommer att kunna använda testmiljön i Luleå. Det är framförallt organisationer och företag som kommer att använda den, men även universitetets studenter ska få möjlighet att testa nya idéer.

Att testmiljön kommer till Luleå ser Luleå tekniska universitets rektor, Birgitta Bergvall-Kåreborn, som ett viktigt bidrag till universitetets arbete med att göra norra Sverige till en attraktiv region för dessa typer av tester.

Telias testmiljö i Luleå är tänkt att vara en permanent lösning och finnas kvar även när kommersiella 5G-nät når staden.