Hur fungerar bredband via eluttag?

Bredband via eluttag fungerar så att du sprider din internetuppkoppling via eluttaget till delar av din bostad dit routern inte når. För att få bredband via eluttaget måste du ha en befintlig internetuppkoppling.

För att sprida bredbandsuppkopplingen behöver du två adaptrar: en till din router och en till enheten som saknar internetuppkoppling.

Så får du bredband via eluttaget

Tekniken som används för att sprida bredbandet via eluttaget har många namn. El-lan, Powerline eller Homeplug är exempel på namn som tekniken går under. Oavsett vad det kallas handlar det om att du med hjälp av en adapter sprider din bredbandsuppkoppling till delar av din bostad där du inte har något internet.

Om du exempelvis har din router på nedervåningen och en smart-tv på övervåningen kan det vara svårt att få internet till tv:n. Då kan du sätta in en adapter i ett eluttag och koppla den till routern. Sätt sedan ytterligare en adapter i ett eluttag nära din smart-tv och koppla in den i tv:n.

Din bredbandssignal går sedan från din router, via eluttaget, till din smart-tv.

Varför är bredband via eluttaget bra?

Om din bredbandssignal inte når ut över hela din bostad kan ett bredband via eluttaget passa perfekt. Det är framför allt ett problem som många personer som bor i hus kan uppleva.

Det är dock inte bara storleken på bostaden som kan försvåra routerns signaler från att nå fram till dig. Bor du i en bostad med tjocka väggar kan det förhindra signalerna från att nå fram. Då kan det vara bra med bredband via eluttaget för att kunna surfa i alla rum.

Bredband via eluttaget är även en snygg lösning eftersom du inte behöver dra en massa kablar genom hela bostaden för att få internet. Eluttagen håller dessutom ganska hög kvalitet för dataöverföring. 

Bredband via eluttaget har blivit säkrare och snabbare

Bredband via eluttaget har funnits under en längre tid men det är först nu som tekniken har börjat fungera bra. Prestandan har förbättrats de senaste åren, och i dag kan du komma upp i riktigt höga hastigheter med bredband via eluttaget.

Hastigheten kan självklart variera från gång till gång men många adaptrar som används för tekniken håller i dag mycket hög basprestanda. Du behöver därför inte nöja dig med sämre hastigheter bara för att du använder dig av elnäten.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se