Solig gata med uteservering och människor som går och sitter.Tres Nöjesindikator visar på en markant ökning av antalet människor i rörelse vid storstädernas populäraste nöjesstråk efter att restriktionerna lättade i tisdags. Till exempel vid Nytorget i Stockholm. Foto: Alexanderstock23/Shutterstock.com

Rapporter

När man den 1 juni lättade på restriktionerna för restauranger och barer i Sverige ökade antalet människor i rörelse kring landets populäraste nöjesstråk markant jämfört med dagen innan vid samma tid. På Stureplan och Nytorget i Stockholm låg ökningen på 40 respektive 28 procent och vid Kungsportsplatsen i Göteborg på 35 procent. Det visar Tres Nöjesindikator.

Tres Nöjesindikator, som genom insamlad anonymiserad nätverksdata analyserar svenskarnas rörelsemönster mellan klockan 18.00 och 22.00 på kvällen, visar en markant ökning av antalet människor i omlopp vid landets populära nöjesstråk när man den 1 juni släppte på restriktionerna för restauranger och barer. Nu får restaurang- och barägare nämligen hålla öppet till 22.30, vilket tillsammans med det fina vädret fick storstadsborna att ge sig ut i vimlet.

Indikatorn mäter nättrafiken på Stureplan och Nytorget i Stockholm, på Kungsportsplatsen i Göteborg och på Lilla Torg i Malmö.

Största ökningen vid Stureplan

Vid Stureplan i Stockholm såg man en ökning på hela 40 procent jämfört med dagen innan vid samma tid. Vid Nytorget, också i Stockholm, ökade antalet med 28 procent och på Kungsportsplatsen i Göteborg med 35 procent. Vid Lilla Torg i Malmö låg ökningen endast på 2 procent.

Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg konstaterar att man ser en ökning av människor i rörelse i landets storstäder, men menar att det är en naturlig följd av att restriktionerna lättat och att sommaren har påbörjat sitt efterlängtade intåg.

Stora förändringar på en vecka

Tre presenterar även siffror på hur antalet människor i rörelse har förändrats mellan den 25 maj och den 1 juni. Ökningarna är tydliga. På Stureplan och vid Nytorget låg ökningen på 52 respektive 42 procent, på Lilla Torg på 38 procent. Den största förändringen av antalet människor i omlopp såg Tre på Kungsportsplatsen, med en ökning på hela 84 procent.