Tekniker reparerar smartphone.Intresset för rekonditionerad teknik, kanske framför allt för mobiler, har ökat snabbt, och förra året ökade Swappie sin svenska försäljning med mer än det dubbla. Foto: guruXOX/Shutterstock.com

Undersökningar

En ny undersökning från e-handelsföretaget Swappie visar att nästan två tredjedelar av svenskarna kan tänka sig att köpa en rekonditionerad mobil. Men 36 procent uppger fortfarande motsatsen, där oro för tekniskt krångel är en av de vanligaste orsakerna. Det skriver Swappie i ett pressmeddelande.

Det finska e-handelsföretaget Swappie ökade sin svenska försäljning med mer än det dubbla under förra året, och sålde över 80 000 rekonditionerade, det vill säga begagnade och renoverade, mobiler.

Det är tydligt att intresset för rekonditionerad teknik har ökat snabbt i Sverige – en trend som backas upp av resultatet från en undersökning genomförd av Novus. I undersökningen visar det sig att ungefär två tredjedelar, eller 56 procent, kan tänka sig att köpa rekonditionerad teknik.

Stort intresse för hållbarhet i Sverige

Enligt Fanny Nyman, ansvarig för Swappie Sverige, har Sverige en stark hållbarhetsprofil. Hon menar att den så kallade pre-owned-trenden växer sig allt starkare i landet, och att konsumenterna är mer intresserade av hur mobilen och annan elektronik påverkar miljön.

36 procent vill inte ha en begagnad mobil

Men samtidigt som intresset för begagnat ökar är det fortfarande 36 procent av svenskarna som uppger att de inte kan tänka sig att köpa en rekonditionerad mobil. 

– Eftersom mobiltelefoner generellt har en kort användningstid och snabbt bidrar till det växande problemet med elektronikavfall är det intressant att förstå varför svenskarna fortfarande är mer skeptiska till att handla begagnad teknik jämfört med andra produkter, säger Fanny Nyman i pressmeddelandet.

Många är rädda för teknikstrul

Av de som inte vill ha en rekonditionerad mobiltelefon uppger cirka 64 procent att det är på grund av oro för tekniskt strul. På frågan om vad som skulle kunna påverka beslutet att köpa en använd mobil uppger 32 procent att de skulle kunna tänka sig att slå till om det tillkommer ett års kvalitetsgaranti.