kablar med fiberoptisk bakgrundEnligt en ny global bredbandsstudie ligger Sverige riktigt bra till. I vissa fall till och med nära toppen. Foto: asharkyu/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt en ny studie är det svenska bredbandet ett av världens bästa. Vi ligger nära toppen om man till exempel ser till faktorer som genomsnittshastighet för nedladdning och bredbandskostnaden per månad. Ungern slår oss dock på fingrarna med ett bredband som är både snabbare och billigare. Det skriver Telekom idag.

I en studie som omfattar 35 OECD-länder (medlemsländerna Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) har man jämfört bredbandens kvalitet utifrån faktorer som genomsnittshastighet för upp- och nedladdad data och bredbandskostnaden per månad. Enligt analysen placerar sig Sveriges bredband glädjande nog överlag riktigt högt på listan. Uppkopplingen är bra och nätet starkt, men det finns fortfarande länder som är lite bättre.

Schweiz bredband är snabbt men dyrt

När det gäller genomsnittshastigheten för nedladdad data tar Schweiz hem förstapriset. Hastigheten ligger på 186,4 Mbit/s (Megabit per sekund), vilket kan jämföras med det svenska bredbandet där nedladdningshastigheterna ligger på 158,73 Mbit/s.

Men smakar det så kostar det. Månadskostnaden för bredband i Schweiz landar i snitt på 48,98 euro, medan genomsnittspriset i Sverige ligger på 26,07 euro.

Sydkorea bäst på uppladdning

Om man ser till uppladdningshastigheterna tar sig Sverige in på en fjärdeplats. Sydkorea är föga förvånande nummer ett, tätt följt av Spanien som placerar sig som nummer två. Schweiz presterar inte alls lika bra när det gäller hastigheterna för uppladdad data, utan placerar sig här som nummer sex på listan.

Ungerns bredband sticker ut som både snabbt och billigt

Tittar man på bredbandslistans topp tio är det framför allt ett land som sticker ut från mängden. Ungern placerar sig som nummer fyra när det gäller nedladdningshastigheter, och då ska man även komma ihåg att bredbandskostnaderna per månad är bland de absolut lägsta.