Person klickar på surfplatta med stor rund iot-symbol svävandes ovanför.En ny undersökning från Equinix visar att företag över hela världen fortsätter satsa stort på digital infrastruktur, trots läget i världsekonomin och bristen på chip. Foto: TippaPatt/Shutterstock.com

Undersökningar

Inflationen stiger och läget i världsekonomin är minst sagt oroligt, men det verkar inte hindra företag över hela världen att satsa stort på digital infrastruktur. Det visar en ny undersökning från Equinix, där  2 900 it-ledare världen, varav 100 från Sverige, har deltagit. Bristen på chip är dock fortfarande en stor utmaning, skriver ComputerSweden.

Det osäkra världsläget till trots fortsätter investeringarna i digital infrastruktur världen över, enligt en ny undersökning från amerikanska Equinix. Av de 2 900 it-ledare som deltagit i undersökningen är 100 från Sverige, och majoriteten av dessa (61 procent) uppger att deras digitala utveckling har fått ordentligt fart under pandemin.

67 procent tror på fortsatt behov av större it-investeringar

47 procent av de svenska företagen uppger att gamla it-lösningar som inte kan leva upp till de nya behoven har lett till större it-budgetar. 67 procent tror att behovet av större investeringar i digital infrastruktur kommer fortsätta framöver.

Strul i leveranskedjorna och bristen på chip oroar

Det finns dock faktorer som riskerar att sätta käppar i hjulet för företagens satsningar, till exempel strul i leveranskedjorna och bristen på chip. 32 procent av de svenska företagen upplever leveranskedjorna som ett direkt problem för verksamheten, medan 34 procent uppger att chipbristen är en stor bromskloss.

Hälften planerar att expandera

Trots diverse bromsklossar är det ändå ungefär hälften av företagen som uppger att de planerar att expandera under de 12 månaderna framöver. 15 procent ska expandera verksamheten till en ny stad, 31 procent till ett nytt land och 19 procent ska inta en ny region.

Migrationen till molnet fortsätter

38 procent av företagen som planerar att expandera kommer använda sig av virtuell distribution via molnet som stöd. Undersökningen visar även att just migrationen till molnet fortgår, och att 55 procent av de svenska företagen har för avsikt att flytta över allt fler delar av verksamheten dit.