Mobil med starlinks logga och laptop i bakgrunden.Vissa delar av södra Sverige har nu fått tillgång till SpaceX satellitnätverk Starlink. Foto: FellowNeko/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu kan vissa av Sveriges södra delar använda SpaceX omtalade satellitnätverk Starlink, medan övriga delar av landet får vänta till det första kvartalet 2023. Företaget har nyligen även lanserat en uppgraderad programvara till nätverket som minskar energiförbrukningen, samt introducerat Starlink Roaming för att göra uppkopplingen mer mobil. Det skriver Mobil.se.

SpaceX, grundat av entreprenören Elon Musk, har expanderat det omtalade satellitnätverket Starlink som med sin nya täckning når 32 länder. Åtminstone vissa delar av länderna. Faktum är att täckningen når ända hit till oss i Sverige, eller i alla fall till några av landets södra delar.

Och eftersom tjänsten enligt SpaceX redan är lanserad ska de som nu beställer sin Starlink-utrustning inte behöva vänta länge på att få den levererad.

Nätverket är tillgängligt i Falkenberg, Växjö och på södra Gotland

För att vara lite mer exakt är det trakterna nära Falkenberg, Växjö och södra Gotland som i dagsläget har tillgång till SpaceX internetuppkoppling via satellit. Enligt SpaceX får de övriga delarna av Sverige hålla sig till tåls till det första kvartalet 2023, då Starlink lanseras på bredare front.

Uppgraderad programvara gör att Starlink fungerar i fordon

I mars tidigare i år gjorde SpaceX även en uppgradering av Starlinks programvara. Detta gjorde att energiförbrukningen minskade så pass mycket att satellituppkopplingen ska kunna drivas via strömmen från eluttag i ett fordon. Det ska med andra ord även fungera att till exempel koppla upp sig mot nätverket under husbilssemestern.

Lanserade Starlink Roaming för att göra nätverket mer mobilt

Samtidigt som SpaceX introducerade den nya programvaran lanserade företaget även det de kallar Starlink Roaming. Som du säkert redan har förstått av namnet ska Starlink Roaming alltså göra satellitnätverket mer mobilt.