Satellit och orkan sett från rymden5G-satelliter kan försvåra framtida väderprognoser förutspår Nasa och NOAA. Foto: aapsky/Shutterstock.com

Nyheter

I våras auktionerades 5G-frekvenser ut i USA. Nu väcks stark kritik från bland annat Nasa och NOAA som menar att 5G-satelliterna kan störa ut vädersatelliter. Det kan i sin tur leda till att meteorologer inte kan förutse riktning och styrka på orkaner, skriver Ny teknik.

Femte generationens mobilnät är på ingång och med det blir det möjligt att surfa i hastigheter som vi inte har varit i närheten av med 4G. Mobilnäten öppnar dessutom upp för nya möjligheter inom exempelvis artificiell intelligens.

5G:s framfart för dock inte bara bra saker med sig. Enligt Nasa och myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, kommer 5G -antennerna att skicka ut signaler som ligger nära frekvenserna som deras vädersatelliter använder sig av, skriver Ny teknik.

Nasa och NOAA vill se begränsningar på signalstyrkan

För att inte NOAA och Nasas vädersatelliter ska störas ut av 5G-satelliterna vill myndigheterna nu se att signalstyrkan för tekniken begränsas.

Myndigheten som ger ut spektrum i USA, Federal Communications Commission, FCC, anser dock att oron är obefogad. De tror inte att 5G-tekniken kommer ha någon inverkan på vädersatelliterna.

Det blir svårare att förutspå prognoser

Skulle det vara så att 5G-satelliterna stör ut vädersatelliterna kan det få förödande konsekvenser. Det blir nämligen inte bara svårare att förutspå vanliga veckoprognoser utan det blir även svårt att bedöma riktning och styrka på orkaner.

Meningsskiljaktigheterna har pågått länge

Det var i våras som FCC auktionerade ut 24 GHz-frekvenserna för 5G och sedan dess har meningsskiljaktigheterna med Nasa och NOAA pågått. 

NOAA hävdar att störningarna kan kosta stora mängder data samtidigt som väderprognosernas pålitlighet hamnar på samma nivå som på 80-talet. FCC å andra sidan menar att NOAA inte förstår sig på hur 5G-tekniken fungerar.