Hand vänder på tärning med siffran 7 bredvid andra tärningar med bokstäverna w, i. f och i.Under andra kvartalet 2023 lanserar Netgear sin nya wifi 7-router Nighthawk RS700. Foto: FrankHH/Shutterstock.com

Lanseringar

Tillverkaren Netgear lanserar nu sin allra första wifi 7-router Nighthawk RS700. Routern ska ha stöd för hastigheter på upp till 19 Gbit/s och kunna ansluta upp till 200 enheter samtidigt. Det skriver PC för Alla.

Wifi 7-standarden beräknas lanseras officiellt först under 2024, men redan nu börjar enheter som stödjer tekniken synas ute på marknaden. Under det andra kvartalet i år lanserar exempelvis Netgear sin första wifi 7-router Nighthawk RS700.

Stödjer hastigheter på upp till 19 Gbit/s

Nighthawk RS700 drivs av wifi 7-systemchipet Broadcom BCM6736/3. Det är en så kallad tri-band wifi 7-router som ska möjliggöra betydligt lägre fördröjning än andra (och tidigare) modeller. 

Enligt PC för Alla har den nya routern stöd för hastigheter på upp till 19 Gbit/s, och den ska vara utrustad med en 10 GB-internetport samt en 10 GB- och fyra 1 GB-lan-portar. Du kan dessutom ansluta en usb-hårddisk och konfigurera den som en nätverkshårddisk, till exempel för säkerhetskopiering och extern lagring.

Kan ansluta upp till 200 enheter samtidigt

Ytterligare stora fördelar med Nighthawk RS700 är att den har en räckvidd på upp till 325 kvadratmeter och ska kunna ansluta upp till hela 200 enheter samtidigt. 

Tack vare sin kraftfulla prestanda och låga fördröjning ska användarupplevelsen vara på topp, även om många användare är uppkopplade samtidigt och samtliga sysslar med krävande nätaktiviteter som streaming i hög kvalitet.

Oklart när routern kommer till Sverige

Netgear släpper som sagt sin wifi 7-router under det andra kvartalet 2023, och föga förvånande är det en amerikanska marknaden som blir först ut. Det rekommenderade priset ligger på 699,99 dollar, vilket motsvarar ungefär 7 335 kronor. 

När (och om) routern kommer till Sverige är i dagsläget fortfarande oklart.