Huaweis logga på hustakHuawei kan tänka sig att sälja sin 5G-verksamhet i väst. Foto: Paul2015/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Huawei har haft det tufft med sitt 5G-arbete i västvärlden. Nu öppnar företaget upp för att sälja hela 5G-verksamheten i länder där man har blockerats. I stället skulle Huawei bara fokusera på de länder där man är välkommen. Det skriver The Economist. En eventuell köpare skulle få tillgång till alltifrån källkod, till licenser och ritningar.

Handelsförbud och spionageanklagelser har gjort det svårt för Huawei att rulla ut 5G-i väst. Nu öppnar företagets vd, Ren Zhengfei, upp för att sälja hela 5G-verksamheten. Det skulle skapa en konkurrent till Ericsson och Nokia i västvärlden medan Huawei själva fokuserar på den kinesiska marknaden och de länder där man fortfarande är välkommen.

– En balanserad distribution av olika intressen främjar Huaweis överlevnad, säger företagets vd, Ren Zhengfei, till The Economist.

Köparen skulle få tillgång till både kod och ritningar

En eventuell köpare skulle få tillgång till all 5G-patent, kod, licenser, produktionskunskap och ritningar. Källkoden går att modifiera så att Huawei inte har någon som helst kontroll över den telekominfrastruktur som det nya företaget bygger.

Samsung skulle kunna vara en potentiell köpare

Det skulle inte vara helt lätt för Huawei att hitta en köpare till 5G-verksamheten. Det krävs ett företag med mycket pengar som samtidigt är villiga att bli konkurrenter till säljaren.

En potentiell köpare skulle kunna vara Samsung. Det sydkoreanska företaget har inte bara en stor plånbok. De har även gjort stora satsningar inom 5G, däremot utan att göra något vidare avtryck hittills. I dagsläget finns det dock inte några konkreta förslag på köpare av 5G-verksamheten.

Ericsson och Nokia, som själva är verksamma inom 5G, är dock inte ett troligt alternativ. Både företagen har alldeles för dålig ekonomi för att göra en sådan investering.